Ultimate magazine theme for WordPress.

“A bili su samo djeca“: Knjiga kao spomenik ubijenoj djeci Vlasenice i Srebrenice

0 0


Hazim Mujčinović se 1992. godine svakodnevno skrivao u podrumu, u trapu krompira, s prijateljima Almirom Jahićem i Begom Mutapčićem. Kada je dobio knjigu “A bili su samo djeca“ u ruke, prvo je ugledao njihove fotografije.

Prekrivali su usta da se ne čuje njihov smijeh u igri kojom su skraćivali vrijeme u ratu, dok jedne večeri Almirova cijela porodica nije odvedena. Almir Jahić je ubijen, a krenuo je tek u prvi razred srednje škole. Ubijen je i Bego Mutapčić, koji je također bio srednjoškolac i odveden je s bratom i ocem.

Hazim je kroz suze gledao njihove slike u knjizi, te prepoznavao i druge dječake i djevojčice.

Za Omerovića je njegova knjiga dokaz o uništenim djetinjstvima, simboličan spomenik ubijenoj djeci, te poziv na pamćenje i sjećanje. Knjiga ukazuje i na odnos današnjeg društva, posebno institucija, prema ubijenoj djeci. Danas se po njima ništa ne zove – nemaju svoju ulicu, nemaju naziv škole, nemaju istaknutu niti jednu ploču.

Knjiga je tu i da opominje za neprocesuirane zločine, one ratne i one kasnije, među kojima je i ubistvo djevojčice Melihe Durić koja je imala 17 godina kada je ubijena 11. jula 2001.

Ova knjiga je veoma važna i Nerminu Mujkanoviću iz Srebrenice.

Njemu su, kao jedanaestogodišnjem dječaku, u Pilici kod Zvornika strijeljana dva brata – petnaestogodišnji Jasmin i sedamnaestogodišnji Esmir.

“Rekli su da su moja braća, obojica, strijeljani u Pilici. Prebačeni su odatle tridesetak kilometara u Kamenicu u grobnice. Ni njihova tijela nisu kompletna, premještani su u grobnice”, govori Nermin, napominjući da uvijek ima potrebu da kaže da oni nisu poginuli, već strijeljani kao maloljetni.

Presudama Haškog tribunala je utvrđeno da je na području Srebrenice ubijeno više od 7.000 muškaraca i dječaka tokom jula 1995. godine, dok su tijela nekih od njih pronađena u više masovnih grobnica. Među njima je do sada ekshumirano 445 djece i maloljetnika, navedeno je ranije iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine.

Oko 150 djece, koja su ubijena prije genocida, ekshumirano je s područja Donjeg Podrinja – Vlasenice, Zvornika, Srebrenice, Bratunca, Šekovića.

“I dalje se najveći broj nestalih maloljetnika traži u Donjem Podrinju, tačnije 113 osoba mlađih od 18 godina, kao i u Gornjem Podrinju, gdje tražimo još uvijek posmrtne ostatke 83 djeteta“, navela je Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta.

Među 14 osoba čiji će posmrtni ostaci biti ukopani ove godine u Potočarima, jedan je maloljetnik.

Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.