Ultimate magazine theme for WordPress.

AFERA RIMAC: U pozadini neizbora prof. Gavrankapetanovića u KCUS su interesi lobija !?

0 2


FOTO: Konaković, Rimac, Gavrankapetanović, Nikšić (Fotomontaža/TBT)

„Lično ću potpisati krivičnu prijavu odmah po povratku u BiH protiv svih aktera na čelu sa ministrom Rimcem!“ objavio je predsjednik NiP-a i ministar vanjskimposlova BiH Elmedin Konaković nakon što je ministar zdravstva Nediljko Rimac (HDZ 1990) odbio dati saglasnost za konačno postavljenje prof.dr. Ismeta Gavrankapetanovića za direktora KCUS-a.

Da će Rimčeva odluka biti ovakva dalo se naslutiti najprije iz odugovlačenja da provede postupak smjene dr. Sebije Izetbegović, što je i izbjegao, a onda i odugovlačenja da potvrdi odluku UO KCUS-a gdje je nakon konkursa jednoglasno odlućeno da je prof.dr. Gavrankapetanović najbolji od četiri kandidata na konkursu. Još prije nekoliko mjeseci TBT je objavio da su tu u igri velike pare, najprije da se do kraja mandata ostavi Sebija Izetbegović, a onda i da se na njeno mjesto postavi neko ko će pogodovati određenim dobavljačima medicinske opreme. Prof. Gavrankapetanović je očito u tim tenderskim centrima moći ocjenjen kao „nepodoban za dogovaranje“ pa ga se htjelo eliminisati.

Afera na sudu

Sada je izvjesno da će ova odluka ministra Rimca sigurno imati dalje konsekvence. Krivične prijave najavljuje ministar Konaković, a realno je da će i prof. Gavrankapetanović tražiti pravnu satisfakciju.

„Ministar Rimac je negirao presude sudova u našoj zemlji u istom predmetu kroz koji je prošao prof.dr. Gavrankapetanović u Opštoj bolnici. Grubo je, svjesno, zanemario stav resornog kantonalnog ministarstva koje je poslalo tumačenje da je diploma fakulteta važnija od certifikata. Pogodovao je interesnim grupama koje se protive dolasku Gavrankapetanovića na KCUS. Podsjećam da je Rimac pobjegao i kod smjene Sebije Izetbegović sa mjesta direktorice KCUS, njegov posao morao je završiti premijer u skladu sa svojim nadležnostima. Tad je već bilo jasno da Rimac nije došao da uvede red, a da li je imao lični interes moraju utvrditi nadležni organi. Snježana Bodnaruk, Goran Čerkez i još neki uposlenici Federalnog ministarstva zdrvstva su imali svoje prste u ovoj, slobodno je možemo nazvati, aferi. Već dugo vedre i oblače u ministarstvu, bez obzira ko je vlast,“ naveo je Konaković u oštrom obraćanju.

O kakvim se interesnim grupama, lobijima i talovima radi tek bi se trebalo utvrditi. Ovdje je bitno napomenuti da godišnji budžet KCUS-a iznosi preko 280 miliona KM. To znači da će novi direktor za četiri godine mandata raspolagati sa oko 1.12 milijardi KM a možda i više ako se budžet bude povećavao. Vjerovatno je u tome kvaka Gavrankapetanovićeve „nepodobnosti“.

Na ovo je ukazao i dr. Dragan Stevanović iz SDP-a i član UO KCUS-a koji tokom cijelog procesa insistira na poštivanju prava i procedura. Uz to Stevanović je natuknuo i da postoje problemi među frakcijama stranaka koalicije Trojke.

„Ministar je prekoračio sve svoje ovlasti. A o inžinjeringu ćemo popričati kada dokumentujemo dopise, lobiranje i razgovore jednog od kandidata koji za razliku od nas u UO misli da je najbolji. Sve druge komentare ćemo nakon što tačku po tačku dokumentujemo navode u “obrazloženju” i sva postupanja kod razrješenja i imenovanja UO KCUS od strane Ministarstva. Ali, neće proći ovaj put političko mešetarenje i trgovine,“ objavio je dr. Stevanović.

Rimac štitio Sebiju, proganja Profesora

On je također u svojoj objavi na društvenimm mrežama postavio niz pitanja Rimcu a koja se tiču njegovog odnosa u slučaju smjene dr. Izetbegović koju nije pokretao mjesecima nakon što je dokazano da ona uopšte nema ni valjane diplome da bude direktorica niti je njen UO radio legalno. U slučaju prof. Gavrankapetanovića, kako se navodi u Rimčevom saopštenju, u FMZ ne osporavaju da on ima magistrasku diplomu menadžmenta u zdravstvu i kompetencije, ali je „…istekao rok priloženog uvjerenja koje važi do izdavanja diplome!“ A to što zaista ima diplomu nije bitno. U vezi toga Stevanović propituje Rimca:

„Od stupanja na dužnost, da li ste provjeravali certifikat o završenom menadžmentu dr. Izetbegović tada aktuelne direktorice i zašto niste, a bilo je indicija da ga nema? Da li ste tražili od tadašnjeg UO KCUS da provjeri indicije o uslovima koje ima direktorica za obavljanje dužnosti. Ako niste, zašto niste? Zašto ste bježali da pokrenete postupak smjene bivšeg UO iako je u više navrata odbijao da razmatra, po zahtjevu jednog od osnivača, status bivše direktorice? Ako ste legalista, zašto ste legalista sada, a prije toga niste htjeli to biti?“, javno pita dr. Stevanović ministra Rimca.

„Afera Rimac“, iako je za nju zaslužno nekoliko drugih „sivih eminecija“, sigurno će se naći pred sudom. Nije isključeno da ovaj slućaj uzdrma i Trojku i koaliciju na nivou FBiH jer osim interesnih grupa ovde su uključene i neke političke frakcije koje su očito radile iza leđa Konakovića. Naime, prof. Gavrankapetanović bio je imperativni prijedlog NiP-a i na njemu je insistirao predsjednik NiP-a. Sada je uz „blagoslov“ Rimca tj. HDZ 1990 taj kadrovski dogovor izigran. U fotelji KCUS-a sada sjedi v.d. direktor doc.dr. Alen Pilav iz SDP-a sa perspektivom da tu i ostane. Kako će se to odraziti na političke odnose unutrar nove vlasti, a kakav će biti sudski epilog, ostaje da se vidi. A o prvim naznakama da će se ministar Rimac baviti mešetarenjem, a ne unapređenjem zdravstva TBT je pisao još u maju 2023…

https://thebosniatimes.ba/84804/spasavanje-sultanije-sebije-bakir-moli-iliju-cvitanovica-da-ne-smijeni-generalnu-direktoricu-dok-ona-prazni-racun-kcus-a/

(TBT, B. L.)Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.