Ultimate magazine theme for WordPress.

Ajna Jusić dobitnica međunarodne nagrade, uručenje u SAD-u u Bijeloj kući

0 2


Ajna Jusić, predsjednica organizacije ”Zaboravljena djeca rata” dobitnica je nagrade ”International Women of Courage” koju su joj uručili dr. Jill Biden, prva dama Sjedinjenih Američkih Država i državni sekretar Antony Blinken na 18. godišnjoj ceremoniji u Bijeloj kući.

Ajna je istaknuta aktivistkinja i zagovornica rodne ravnopravnosti, koja se bori protiv seksizma i seksualnog nasilja. Kao predsjednica organizacije “Zaboravljena djeca rata”, koja se bori za priznavanje i pravni status djece rođene kao rezultat ratnog silovanja, Ajna je neumorna zagovornica da ovoj djeci budu priznata puna prava kao građanima BiH.

Zahvaljujući Ajninim naporima, Zakon o zaštiti civilnih žrtava rata u Federaciji BiH (FBiH) usvojen je u augustu 2023. Zakon ispravlja desetljeća marginalizacije i pruža ovoj djeci bolji pristup obrazovnim mogućnostima i tržištu rada, kao i socijalnu zaštitu i psihološku podršku.

Ajna i njezine kolege bile su ključne u zagovaranju usvajanja sličnog zakonodavstva u Brčko distriktu. Ove značajne zakonodavne pobjede nisu došle preko noći. Ajna je predvodila višegodišnji napor u BiH, zajedno sa sedam povezanih organizacija na lokalnom nivou, kako bi se osiguralo da ovi historijski zakoni budu usvojeni.

Kroz svoju nepokolebljivu odlučnost, Ajna je okupila zajednicu “nevidljive djece rata” kako bi izgradila koaliciju aktivista. Njeno i angažman njene organizacije s vlastima Federacije i Brčko distrikta osigurao je usvajanje ovih zakona, konačno pomažući u prevazilaženju ukorijenjene stigme protiv preživjelih ratnog silovanja kao i nevoljkosti bh. vlasti da ponovo posjete traumatične historije.

Ajnin aktivizam nije ograničen samo na prava i dostojanstvo djece rođene u ratu u BiH. Ajnina Organizacija radi na eliminaciji domaćeg i rodno zasnovanog nasilja u BiH i korištenju silovanja kao oruđa rata širom svijeta. U nastojanju da donese globalne promjene, Ajna i njena organizacija radile su s mnogim žrtvama ratnog silovanja, uključujući preživjele iz Drugog svjetskog rata, ratova u Gvatemali i Ugandi i Ukrajini, navedeno je iz Ambasade SAD-a u BiH.Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.