Ultimate magazine theme for WordPress.

Ajna Jusić dobitnica Međunarodne nagrade za žensku hrabrost

0 1


Ajna Jusić iz Bosne i Hercegovine jedna je od 12 ovogodišnjih dobitnica nagrade koju od 2008. godine dodjeljuje Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a.

U Bijeloj kući, uz prisustvo prve dame SAD-a Jill Biden i državnog sekretara Anthonya Blinkena, uručene su nagrade za 12 hrabrih žena iz cijelog svijeta.

Međunarodna nagrada za žensku hrabrost (IWOC), koja se dodijeljuje od 2008. godine, odaje počast ženama iz cijelog svijeta koje su pokazale iznimnu hrabrost, snagu i vodstvo kako bi donijele pozitivne promjene u svoje zajednice, često uz rizik i žrtvu.

U Bijeloj kući je uručeno 12 nagrada, među njima i Ajni Jusić iz Bosne i Hercegovine, javio je Al Jazeerin reporter Ivica Puljić.

“Već 18 godina, nagrada IWOC državnog sekretara dodjeljuje se ženama iz cijelog svijeta koje su pokazale izuzetnu hrabrost, snagu i liderstvo u zagovaranju mira, pravde, ljudskih prava, rodne ravnopravnosti i jednakosti, te osnaživanju žena i djevojčica u svim njihovim različitostima – često uz veliki lični rizik i žrtvu”, naveli su iz Ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini.

‘Zaboravljena djeca rata’

Ajna Jusić je psihologinja i feministkinja iz Zenice (Bosna i Hercegovina), koja trenutno živi u Sarajevu.

Godine 2018. osnovala je Udruženje “Zaboravljena djeca rata”, prvu organizaciju na Zapadnom Balkanu koja se zalaže za društvenu i pravnu vidljivost djece rođene silovanjem tokom rata i protiv povezane društvene stigme.

Nakon godina truda, 2023. Ajna Jusić i njena organizacija uspješno su zagovarali donošenje prvog takvog zakona u svijetu, koji daje posebna prava djeci rođenoj u ratnom seksualnom nasilju. Ovaj zakon će pomoći u obeštećenju ovih marginaliziranih pojedinaca – koji su sada mladi odrasli ljudi – pružanjem veće socijalne zaštite i suzbijanjem godina stigmatizacije.

Nakon što je započela vitalni razgovor o pomoći djeci rođenoj silovanjem da polako izađu iz sjene, Jusić i njena organizacija također su pomogle žrtvama drugih sukoba, uključujući Ruandu i Ukrajinu, u rješavanju društvene stigme i borbi za jednakost.

(TIP/Izvor: Al Jazeera/Agencije/Foto: VOA)Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.