Ultimate magazine theme for WordPress.

Alarmantan porast represivnih mjera protiv mirnih protesta u Evropi

0 0


Pravo na mirno okupljanje u Evropi suočava se sa ozbiljnim i sistematskim izazovima jer vlade sve više “stigmatiziraju, kriminaliziraju i razbijaju” demonstrante, navodi se u novom izvještaju Amnesty Internationala objavljenom u srijedu, prenosi Anadolu.

Izvještaj naglašava uznemirujući obrazac represivnih zakona, prekomjernu upotrebu sile, proizvoljna hapšenja i invazivne taktike nadzora širom kontinenta.

“Istraživanje daje duboko uznemirujuću sliku napada širom Evrope protiv prava na protest”, rekla je Agnes Callamar, generalna sekretarka Amnesty Internationala.

Dodala je da širom kontinenta, vlasti ocrnjuju, ometaju, odvraćaju i nezakonito kažnjavaju ljude koji mirno protestuju.

Izvještaj dokumentuje niz zloupotreba u 21 evropskoj državi, uključujući Belgiju, Finsku, Francusku, Njemačku, Italiju, Poljsku, Sloveniju, Srbiju i Švajcarsku.

Ove prakse uključuju policijsku upotrebu oružja, što dovodi do ozbiljnih povreda kao što su slomljene kosti, iščašeni udovi i teške povrede glave.

Izvještaj naglašava upotrebu prekomjerne sile protiv djece u nekoliko zemalja, koja u nekim slučajevima predstavlja mučenje ili drugo zlostavljanje.

Ova upotreba sile je često praćena stigmatizirajućom retorikom vlasti, koje demonstrante označavaju kao “teroriste”, “kriminalce”, “strane agente”, “anarhiste” i “ekstremiste”.

“Kroz istoriju, mirni protesti su igrali ključnu ulogu u postizanju mnogih prava i sloboda koje sada uzimamo zdravo za gotovo. A ipak, širom Evrope, represivni zakoni i politike u kombinaciji s neopravdanim praksama i zloupotrebljavajućim tehnologijama nadzora stvaraju toksično okruženje koje predstavlja ozbiljnu prijetnju mirnim demonstrantima i protestima”, rekla je Callamard.

Izvještaj također ukazuje na zabrinjavajući trend predstavljanja mirne građanske neposlušnosti kao prijetnje javnom redu i nacionalnoj sigurnosti.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.

Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.