Ultimate magazine theme for WordPress.

Almin Suljić, direktor najvećeg uvoznika u BiH: Poslujemo sa više od 400 kompanija, vrijednost izvoza prelazi 300 miliona KM | RTVTK

0 2


Globalna ispat koksna industrija Lukavac (GIKIL) je prošle godine bila najveći uvoznik u Bosni i Hercegovini, a četvrti izvoznik. Obim uvoza ovog industrijskog giganta, prema riječima generalnog direktora Almina Suljića, iznosi oko 200, a izvoza između 300 i 400 miliona KM.

– Najviše uvozimo kameni ugalj za proizvodnju koksa. U svijetu postoji nekoliko takvih ugljeva, a većinu uvozimo iz Sjedinjenih Američkih Država. Ugalj u luku Ploče dolazi brodom, ukrcava se u vagone i dolazi do nas u GIKIL željeznicom. Većinu koksa izvozimo i železnicom, a prošle godine je 80 odsto koksa završilo u Srbiji, tačnije u železari u Smederevu. Nusproizvode, sirovi katran i benzol, izvozimo u Češku i Njemačku, također željeznicom. Proizvodimo i anhidrid maleinske kiseline (AMK) koji izvozimo kamionima, uglavnom u Italiju i Tursku, a radi se o sirovini koja se široko koristi u proizvodnji, kao što je miješanje polimera u boje, lakove… Međutim, mi bismo ne mogu opstati bez željeznice i moram istaći jako dobre odnose sa upravom Željeznica FBiH. U okviru našeg preduzeća imamo 12-13 koloseka, imamo železnički odsek od 55 ljudi, tri lokomotive sa kojima vršimo unutrašnji transport sirovina. Samo u okviru GIKIL-a imamo oko 40 kilometara pruge – kaže Suljić za Faktor.

Kada se zna koliki je značaj željeznice za GIKIL i obim poslovanja ove kompanije, postavlja se pitanje inicijative za rekonstrukciju pruge na relaciji Doboj – Tuzla – Zvornik, koju je nedavno najavio ministar saobraćaja i komunikacija Republike Srpske. Bosna i Hercegovina, prisjeća se Edin Forto koji ističe veliko interesovanje Srbije za ovaj projekat vrijedan oko 500 miliona eura.

– Rekonstrukcija pruge bi nam mnogo značila, jer se vrlo često dešava da imamo usko grlo u logistici i transportu zbog ograničenja transporta. Mogli bi sve brže, a to će omogućiti veći promet robe – kaže Suljić.

Prema podacima GIKIL-a, ova kompanija ima preko 900 zaposlenih, na godišnjem nivou direktno posluje sa više od 400 domaćih pravnih lica, odnosno dobavljača. Također, GIKIL učestvuje sa oko 25 posto u poslovanju Željeznica FBiH, na godišnjem nivou radi se o prometu vrijednom oko 23,5 miliona KM, a i ovaj podatak govori u prilog važnosti unapređenja željezničke i ukupne putne infrastrukture u BiH.

– Mi smo strateško preduzeće, kako za Tuzlanski kanton, tako i za državu u cjelini. Bez obzira da li poslujemo pozitivno ili negativno, s nama povezujemo mnogo kompanija. Važni smo za cjelokupnu privredu i privredu. Učestvujemo sa 1,5 posto u BDP-u cijele zemlje i oko 14,6 posto u izvozu TK, te 47 posto u izvozu općine Lukavac. Ove godine na poslovanje je uticala kriza čelika, odnosno pad potraživanja, a jedan od uzroka je i rat u Ukrajini. Cijena čelika je pala, što utiče na proizvodnju koksa. Neki proizvođači čelika u Evropi obustavili su proizvodnju zbog niske potražnje. Imali smo manju potražnju i ovu godinu, za razliku od prethodne, završićemo sa gubitkom, ali bilans još nije završen, pa ne znamo tačno koliko će to iznositi. U BiH nemamo sirovine za proizvodnju, zato smo veliki uvoznici, ali i izvoznici, a naše troškove, ulaz i izlaz, diktira tržište – kaže Suljić.

Zagađenje životne sredine se oduvijek povezivalo sa GIKIL-om, a da je u ovoj oblasti nešto urađeno govori podatak da je u periodu od 2020. do 2024. godine u aktivnosti zaštite životne sredine uloženo oko 23 miliona KM.

– Kada je GIKIL u pitanju, uvijek imamo priče o štetama po životnu sredinu. Ovo je starija tehnologija, ali se tako proizvodi koks u Mađarskoj u Dunaujvarošu, tako se radi u Poljskoj, a kod nas se stvara slika da sve treba ugasiti, jer toga u Evropi nema. Ove godine se otvara ista takva koksara u Poljskoj, naravno, manje emisija je modernizovano, a to je samo jedna od baterija. Za to su dobili kredit od države. Nije tačno da ova industrija stoji u Evropi i stalno nas optužuju da je gasimo. U Poljskoj postoje baterije koje za dva mjeseca proizvedu ono što mi proizvedemo za godinu dana, dakle govorimo o centru Evrope i zemlji EU – istakao je Suljić.Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.