Ultimate magazine theme for WordPress.

Ambasadorica Švedske posjetila ICMP tokom posjete Tuzli i Gradačcu | RTVTK

0 3


Ključno važan i pionirski rad na polju iskopavanja i DNK analize s ciljem identifikacije nestalih osoba – žrtava genocida u Srebrenici – bio je glavna tema tokom prve službene posjete Tuzli ambasadorice Švedske u Bosni i Hercegovini Helene Lagerlöf.

Tom prilikom je ambasadorica Lagerlöf posjetila prostorije Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) i susrela se sa zamjenicom voditelja ICMP-evog programa za zapadni Balkan Samirom Krehić. Lagerlöf i tim ICMP-a također su razgovarali o njihovim aktivnostima u širem kontekstu, kao i o podršci koju njihov rad pruža domaćem i međunarodnom pravosudnom sistemu.

– Uz poštivanje principa ljudskih prava, ICMP je od ključne važnosti za jačanje kapaciteta domaćih institucija koje se bave traženjem nestalih osoba, što je neophodno za dugoročni proces pomirenja i bavljenje prošlošću na dostojanstven način – izjavila je ambasadorica Lagerlöf i napomenula da je ta organizacija dugogodišnji partner kojeg je Švedska duže od decenije finansijski i politički podržavala.

Posjeta ambasadorice Lagerlöf Tuzli također je uključivala sastanke sa predstavnicima kantonalnih i gradskih vlasti s ciljem razgovora o dešavanjima na lokalnom nivou. Tom prilikom je potvrdila stav Švedske koja zagovara članstvo Bosne i Hercegovine u EU, te volja da se podrži Bosna i Hercegovina na ovom putu, ali je naglašena i neophodnost da se nastavi sa povezanim reformama u kojima i kantonalne i lokalne vlasti mogu biti konstruktivan partner.

U Gradačcu je ambasadorica zajedno sa partnerima iz EU Delegacije u Bosni i Hercegovini, Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), EU Investicionog okvira za zapadni Balkan (WBIF), Republike Češke i predstavnicima općine Gradačac obilježila uspješan završetak projekta rekonstrukcije sistema vodosnabdijevanja.

Švedska je podržala projektnu komponentu koja se odnosila na rekonstrukciju i proširenje mreže za prikupljanje otpadnih voda koja ja obuhvatala 1.250 domaćinstava sa oko 5.000 stanovnika i brojne lokalne kompanije, saopćeno je iz Ambasade Švedske.Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.