Ultimate magazine theme for WordPress.

Američki dug na svakih 100 dana poraste za bilion dolara | RTVTK

0 1


Dužničko opterećenje Sjedinjenih Američkih Država raste sve brže posljednjih mjeseci, povećavajući se za oko bilion dolara gotovo svakih 100 dana.

Nacionalni dug trajno je prešao na 34 biliona dolara 4. januara, nakon što je nakratko prešao granicu 29. decembra, prema podacima Ministarstva finansija SAD-a.

Dostigao je 33 biliona dolara 15. septembra 2023. i 32 biliona dolara 15. juna 2023, postigavši ovaj ubrzani tempo.

Američki dug, što je iznos novca koji savezna vlada posuđuje za pokrivanje operativnih troškova, sada iznosi gotovo 34,4 milijarde dolara, od srijede.

Investicioni strateg Banke Amerike Majkl Hartnet vjeruje da će 100-dnevni obrazac ostati netaknut s prelaskom s 34 milijarde na 35 milijardi dolara, piše CNBC.

Agencija Moody’s Investors Service smanjila je svoje izglede za ocjenu američke vlade na negativne sa stabilnih u novembru zbog rastućih rizika fiskalne snage zemlje.

U kontekstu viših kamatnih stopa, bez efikasnijih mjera fiskalne politike za smanjenje državne potrošnje ili povećanje prihoda, agencija očekuje da će fiskalni deficit SAD-a ostati vrlo velik, značajno slabeći pristupačnost duga, prenio je BIZLife.Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.