Ultimate magazine theme for WordPress.

Amerikanci nastavljaju bombardovanje položaja Huta u Jemenu, gađali pet ciljeva

0 1


Vojska Sjedinjenih Američkih Država gađala je pet ciljeva na teritoriju koji kontroliše jemenska pobunjenička grupa Huti.

U saopćenju Centralne komande SAD-a posljednji u nizu napada na Hute dogodio se jučer oko 17:00 sati po lokalnom vremenu, sjeverno od Hodeide. Ukupno je pogođeno pet ciljeva.

“Snage su uspješno izvele samoodbrambene udare protiv dva površinska broda bez posade (USV) i tri mobilna krstareća protivbrodska projektila (ASCM) koji su bili pripremljeni za lansiranje protiv brodova u Crvenom moru”, objavio je CENTCOM u saopćenju objavljenom danas.

Komanda je identifikovala brodove i projektile u područjima pod kontrolom Huta u Jemenu i utvrdila da predstavljaju neposrednu prijetnju američkim ratnim brodovima i trgovačkim brodovima u regiji.

Huti su dio regionalnog saveza okupljenog oko Irana, koji također uključuje Hamas i libanonski Hezbolah.

Grupa upravlja dijelovima Jemena, uključujući glavni grad Sanu. Okrivili su Izrael za nestabilnost na Bliskom istoku i zločine nad Palestincima.

Huti ističu da u znak solidarnosti sa palestinskim narodom gađaju sve brodove u Crvenom moru za koje vjeruju da su na bilo koji način povezani sa Izraelom.

Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.