Ultimate magazine theme for WordPress.

Annalena Baerbock: Zemlje zapadnog Balkana su neodvojivi dio naše Evrope

0 3


Ministrica vanjskih poslova Savezne republike Njemačke planira posjetu Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, a kako je istakla zemlje zapadnog Balkana su neodvojivi dio Evrope.

„Da svim snagama podržavamo šest država u regionu na njihovom putu ka Evropskoj uniji postala je geopolitička nužnost najkasnije u svjetlu ruskog brutalnog imperijalizma. Ne možemo sebi dozvoliti da bilo gdje u Evropi imamo sive zone i moramo zajedno učiniti sve da zatvorimo sve strane koje Rusija može iskoristiti za svoju politiku destabilizacije, dezinformacije i infiltracije. To podrazumijeva podršku zemljama zapadnog Balkana u jačanju njihovih demokratskih institucija, poboljšanje njihove otpornosti i pružanje ekonomske perspektive ljudima.“ – stakla je Baerbock.

Cilj je izgraditi temelje dobre „Evrope“ i to je zadaća Evropske unije.

„Kao EU mi pri tome imamo zajedničku domaću zadaću da se i sami postavimo na pravi put za budućnost, dok stavljamo više stolica za evropski sto. Samo zajedno ćemo uspjeti da u Evropi izlijemo čvrst temelj za mir, slobodu i sigurnost.“ – dodala je Baerbock.

Crna Gora ravnopravna je članica NATO saveza nepunih sedam godina, od 5. juna 2017. godine.

„Crna Gora je već godinama naš saveznik u NATO-u. U procesu pristupanja EU, Crna Gora je sebi postavila ambicioznu agendu i sada je ponovo odlučno slijedi. Želimo ovaj novi zamah zajedno

iskoristiti i pratiti Crnu Goru na njenom putu u EU kao blizak partner i dobar prijatelj. U Podgorici će biti riječ i o tome kako Crna Gora može još bolje napredovati u reformama vladavine prava i u

borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i kako mi možemo zemlju u tome podržati.“ – zaključila je Baerbock.

Bosna i Hercegovina na putu ka NATO-u

„Bosna i Hercegovina se nalazi na ključnoj raskrsnici u procesu pristupanja. Prošle godine je Evropsko vijeće odlučilo da se otvore pristupni pregovori čim budu ispunjeni kriteriji za to. Na putu ka EU, odgovorni u Sarajevu moraju korak po korak pristupiti neophodnim reformama. Usvajanje zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma bio je jedan takav evropski reformski korak.

S obzirom na oktobarske lokalne izbore ključno je da se sada završi reforma izbornog zakona s paketom integriteta izbornog procesa. Slobodni i pošteni izbori su temelj demokratskog društva. Mi se odlučno suprotstavljamo svim onima koji svojim fantazijama o otcjepljenju Bosni i Hercegovini postavljaju prepreke na putu ka EU i dovode u pitanje evropske vrijednosti.“ – posljednje su riječi obraćanja ministrice Baerbock.

Izvor: RTV Slon/ Ambasada SR Njemačke u BiHSource link

Leave A Reply

Your email address will not be published.