Ultimate magazine theme for WordPress.

Avdagić: Unaprijediti pravnu zaštitu maloljetnika u sportu

0 0


Svjetska antidopinška agencija (WADA) zaključila je svoju konferenciju o globalnom obrazovanju 2024. u Cannesu (Francuska), s jasnim pozivom na akciju u borbi protiv dopinga na međunarodnom nivou: “Moraju se poduzeti snažniji koraci za dodatnu zaštitu maloljetnika u sportu”.

Među 400 pozvanih učesnika iz cijelog svijeta bio je i Amir Avdagić iz Bosne i Hercegovine.

”Svi dobro znamo da je obrazovanje i cjeloživotno učenje sastavni dio svakog uspjeha, a naročito ako se sa edukacijom krene od najranije dobi. Učesnici konferencije su prepoznali ulogu i značaj ranog obrazovanja te smo zaključili da se putem edukacije kroz poznavanje prava maloljetnika u sportu općenito, kao i u antidopingu može i treba unaprijediti pravna zaštita maloljetnika, a postigli bi se i opći i generalni ciljevi prevencije uključujući i ono najvažnije: zaštitu zdravlja. To ćemo postići izmjenom važećih propisa i pratećih međunarodnih standarda kako na međunarodnom nivou, tako i u Bosni i Hercegovini, kao i sa drugim strateškim aktivnostima sa fokusom na edukaciju”, kazao je Avdagić.

WADA je također bila domaćin Simpozija istraživanja društvenih nauka (SSR) na Univerzitetu Côte d’Azur u Nici, koji je poslužio kao mehanizam za razmjenu iskustava i poticanje saradnje između naučnika, pravnika, istraživača i praktičara, zaključio je Avdagić.Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.