Ultimate magazine theme for WordPress.

Bečarević ljutito poručio Sattleru: Razumijem da ne “ljubite” opoziciju u KS, to je ogledalo…

0 1

Specijalni predstavnik i šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler posjetio je jučer Tuzlanski kanton, i tom prilikom, prema medijskim natpisima, upitao domaćine sastanka: “Gdje je opozicija?”, navodi u saopćenju Almir Bečarević, predsjednik Kantonalnog vijeća Stranke za BiH Kantona Sarajevo.

U nastavku saopćenja piše:

“Gdine Sattler, opozicija u Sarajevu se nalazi tačno preko puta sjedišta institucija EU, preciznije u ulici Reisa Džemaludina Čauševića 2/1, 71000 Sarajevo. Inače, Reis Čaušević je bio teolog, mislilac, prosvjetitelj, reformator, novinar, prevoditelj i jezikoslovac. Bio je jedna od najznačajnijih i najutjecajnijih bošnjačkih osobnosti 20. stoljeća.

Zašto Vam upućujem ovo Otvoreno pismo?

Kao prvo, to što je sjedište Kantonalnog vijeća i  Stranke za Bosnu i Hercegovinu u ulici Reisa Čauševića valjda nije smetnja da i u Sarajevu upitate: Gdje je opozicija?”.

Dana 12. juna 2023. godine održali ste sastanak sa predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti u Kantonu Sarajevo i tom prilikom sastanku su prisustvovali predstavnici Naše stranke i NIP-a. Doduše, tom prilikom SBiH je bila dio vlasti u KS, ali nas nije zapalo da budemo prisutni sastanku, niti opoziciju, koju sada tako zdušno prizivate u Tuzlanskom kantonu.

Razumijem da Vi ne “ljubite” opoziciju u Kantonu Sarajevo, a da cijenite opoziciju u Tuzlanskom kantonu i takav pristup je ogledalo svih dešavanja u kojima imate očigledno selektivan pristup prema strankama pozicije i opozicije.

Sada kada je SBiH opozicija u KS, voljeli bismo da smo Vam i tad, kada smo bili pozicija, kao i sada mogli sa Vama promuhabetiti ili porazgovarati i ispričati kako je biti i pozicija i opozicija u KS.

Kada ste vlast, a niste miljenik institucije koju predstavljate, tada samo služite kao ikebana za dizanje ruku onima koje tako zdušno prizivate u TK i one koje posjećujete u KS. Kada ukažete na nezakonitosti, tada učine sve da vas izbace iz vlasti, a onda vas stave u red onih kojima kada nešto tražite, kao opozicija, u Skupštini KS isključe mikrofon. U KS pozicija služi da trenira strogoću prema opoziciji, a Vi prizivate tu opoziciju u TK da istim metodama guši sadašnju poziciju, jer Vam tu smeta ono što Vam u Sarajevu evidentno ne smeta.

U Kantonu Sarajevo možete imati direktore koji krivotvore radni staž, koji plaćaju kazne državnim novcem, koji nenamjenski troše budžetska sredstva, koji zapošljavaju tamo ni “gdje Bog ne može pomoći” ili one koji gase mikrofone kada govorite ono što se voljenoj poziciji ne sviđa, kada dijelite novac svojim udruženjima, kada uništavate šume radi gradnje objekata ili od grada pravite Harlem, samo što ovdje nikad neće biti Globetrottersa.

Kao što svjedočimo, u Kantonu Sarajevo sve može, jer pozicija je Vaš miljenik i gdje kada gledate šta rade stavite povez i ne vidite da na sastanak nisu doveli opoziciju, a u TK nekim čudom progledate, pa vidite da je nema.

Na kraju ovog kratkog i skromnog pisma pozivam Vas da i u KS zatražite da se sastanete sa opozicijom, jer i mi bi imali šta za reći. Može sastanak i u prostorijama institucija EU, nama je nebitno, jer mi bi da govorimo o stvarnom stanju u KS i iz ugla opozicije, a prostor nama nije bitan niti ulica u kojoj se nalazi.

Obzirom da je Vaša uloga u BiH da “dajete savjete i podršku u političkom procesu institucijama na svim nivoima, sa ciljem obezbjeđivanja veće dosljednosti i koherentnosti svih političkih, ekonomskih i evropskih prioriteta – naročito u domenu vladavine prava i reforme sektora bezbjednosti”, uvjeren sam da ćete prihvatiti ovaj opozicioni prijedlog”, poručio je Bečarević.

Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.