Ultimate magazine theme for WordPress.

Bećirović sa Schmidtom: Odluka Evropskog vijeća treba biti potvrda postignutog napretka

0 0


Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je s visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom pri čemu je naglasio da je Bosna i Hercegovina napravila važan napredak u proteklih godinu dana i da očekuje da Evropsko vijeće 21. marta donese odluku o otvaranju pregovora EU s BiH. 

Podsjetio je da je Evropska komisija već dala svoje pozitivno mišljenje i odluka Evropskog vijeća treba biti potvrda postignutog napretka.

Bećirović je istakao da je najava održavanja “velikog Vaskršnjeg sabora” Srbije i bh. entiteta RS apsolutno neprihvatljiva u demokratskom i civiliziranom svijetu. Poručio je da međunarodno pravo mora vrijediti jednako za sve države zapadnog Balkana.

– Održavanje ‘velikog Vaskršnjeg sabora’ Srbije i jedne administrativno-teritorijalne jedinice koja se nalazi unutar nezavisne, suverene i nedjeljive države Bosne i Hercegovine predstavljalo bi podrivanje temeljnih međunarodnih načela koja reguliraju odnose među državama članicama Ujedinjenih nacija – zaključio je Bećirović.

Schmidt je čestitao Bećiroviću preuzimanje predsjedavanja Predsjedništvom BiH i iznio očekivanja Ureda visokog predstavnika da će Bosna i Hercegovina u narednim mjesecima načiniti važne korake ka evropskoj budućnosti.

Tokom razgovora visoki predstavnik je naglasio da su državne granice Bosne i Hercegovine međunarodno priznate i zaštićene, te da ne može biti nikakvog spora o suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

Dodao je da se u godini održavanja lokalnih izbora značajan akcenat mora staviti na osiguranje demokratskog ambijenta.

– U tom smislu važno je da se osiguraju uslovi za fer i poštene izbore – rekao je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

(TIP)Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.