Ultimate magazine theme for WordPress.

Bez ključnih dokumenata vanjske politike, BiH ranjiva na strane uticaje

0 3


U protekle tri decenije BiH je usvojila samo dvije strategije o vanjskim poslovima, od kojih je posljednja istekla prošle godine. Bilo je nekoliko pokušaja usvajanja zakona, a ovaj saziv Vijeća ministara prvi je koji je uspio postići dogovor i usvojiti Nacrt zakona. Ali Državni parlament mu nije dao podršku i od septembra 2023. godine zakon se nalazi na usaglašavanju.

Taj proces je prespor u današnjem geopolitičkom trenutku, smatra dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Sead Turčalo.

“To bi olakšalo znatno, onima koji su svjesni svog posla, posao i poziciju BiH u svijetu, jer bi i naši partneri mogli iz tih strateških dokumenata razumijevati kako ćemo se mi ponašati“, dodaje Turčalo.

Bez jasnog plana i okvira, zemlja ostaje ranjiva na vanjske uticaje, pojašnjava on i dodaje da je postojala cijela serija prijetnji ruskog ambasadora u BiH koji je navodio da BiH ne može samostalno odlučivati o svojoj vanjskoj politici, nego da o njoj mora konsultirati Rusku Federaciju.

“Ako nema reakcije, onda javnost polako počinje prihvaćati stav u kojem, zapravo, Ruska Federacija može imati takvu vrstu utjecaja na našu vanjsku politiku, gdje se mi praktično ne ponašamo kao suverena država”, dodaje Turčalo.

Nigdje se jasnije ne ocrtavaju podjele u vanjskoj politici kao u odnosu prema Rusiji.

“Za neka područja je bilo nužno već odavno donijeti specifične strategije jer upravo to čemu smo izloženi duži niz godina onda utječe, zbog nedostatka tih specifičnih strategija, na dugoročno funkcioniranje države”, pojašnjava Turčalo.

Zbog ovog, ali i stanice na kojoj se BiH trenutno nalazi na evropskom putu, usvajanje zakona o vanjskoj politici bit će jedan od prvih testova za bh. zvaničnike. Kanlić ovaj test vidi kao prvi korak ka važnoj reformi vanjske politike, koja je zemlji neophodna.

“To je zakon koji će objediniti dosadašnju praksu i zapravo sve te propise koje smo imali u različitim legislativama staviti u jedan zakon”, kaže Kanlić.

“Mislim da će vanjski utjecaj, govorim o europskom i američkom utjecaju, na neki način potaknuti, čak i pritisnuti bh. zvaničnike da što prije usaglase svoje stavove, makar oko ovih ključnih pitanja, kao što je donošenje zakona o vanjskoj politici”, smatra Harun Karčić, vanjskopolitički novinar Al Jazeera Balkans.

Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.