Ultimate magazine theme for WordPress.

Bosna i Hercegovina je otvorila pregovore o Sporazumu o saradnji sa FRONTEX-om

0 2


Bosna i Hercegovina i Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine danas su ispunili još jednu svoju obavezu na evropskom putu započevši pregovore o Sporazumu sa Evropskom agencijom za graničnu i obalsku stražu (FRONTEX).

Uz predstavnike bh. tima za pregovore o sporazumu o saradnji sa FRONTEX-om, sastanku koji je zvanično započeo ovaj proces prisustvovali su ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić i zamjenik generalnog direktora za unutrašnje poslove u Evropskoj komisiji Oliver Onidi.

Nakon uspostavljanja operativne saradnje sa EUROPOL-om, ovaj sporazum je sljedeći važan korak za BiH u integraciji u zajednički evropski sigurnosni prostor.

“Danas ćemo započeti proces koji za BiH neće značiti saradnju sa jednom evropskom institucijom, već potvrdu da smo dio zajedničke i kolektivne evropske sigurnosti. Želim da istaknem da su naše aktivnosti usmjerene na otklanjanje prijetnji i rizika, prije svega od organiziranog kriminala koji ugrožava razvoj i ekonomsku stabilnost Bosne i Hercegovine, te povećanje sigurnosti građana Bosne i Hercegovine. U tom smislu, FRONTEX će dodati novu dimenziju, ojačati naše granice i njihovu nepropusnost za bezbednosne pretnje i organizovani kriminal u ovom dinamičnom vremenu migracija kao ozbiljnog izvora svih vrsta rizika“, rekao je Nešić.

Dodao je da je FRONTEX potvrdio da je BiH komplikovana država samo kada joj je potreban izgovor da nešto ne učini, te da je vrlo funkcionalna i moguća u svojim ustavnim okvirima i okviru Dejtonskog sporazuma kada žele krenuti naprijed. Stoga je želio da pregovarački timovi ovaj posao efektivno privedu kraju, kako bi BiH prestala biti jedina zemlja na Zapadnom Balkanu koja ne sarađuje sa FRONTEX-om.

Oliver Onidi, zamjenik generalnog direktora za unutrašnje poslove u Evropskoj komisiji, podsjetio je da je BiH prošle godine napravila veliki korak uspostavljanjem pune operativne saradnje sa EUROPOL-om, te da predstoje pregovori i saradnja sa FRONTEX-om.

Naglasio je da je u situaciji kada postoji izuzetan pritisak ilegalnih migracija izuzetno važna policijska saradnja i zajedničko djelovanje u čuvanju i kontroli granica, navodi se u saopćenju Ministarstva sigurnosti BiH.Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.