Ultimate magazine theme for WordPress.

Bosna i Hercegovina otvorila pregovore o sporazumu o saradnji sa FRONTEX-om | RTVTK

0 3


Nakon uspostavljanja operativne saradnje sa EUROPOL-om, ovaj sporazum je sljedeći važan korak za Bosnu i Hercegovinu u integraciji u zajednički evropski sigurnosni prostor.

Bosna i Hercegovina i Ministarstvo sigurnosti BiH danas su ispunili još jednu svoju obavezu na evropskom putu započevši pregovore o sporazumu sa Evropskom agencijom za graničnu i obalsku stražu (FRONTEX), prenosi Anadolija.

Uz predstavnike bosanskohercegovačkog tima za pregovore o sporazumu o saradnji sa FRONTEX-om, sastanku kojim je i zvanično započeo ovaj proces prisustvovali su ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić i zamjenik generalnog direktora za unutrašnje poslove u Evropska komisija Oliver Onidi.

Nakon uspostavljanja operativne saradnje sa EUROPOL-om, ovaj sporazum je sljedeći važan korak za BiH u integraciji u zajednički evropski sigurnosni prostor.

“Danas ćemo započeti proces koji neće značiti saradnju sa jednom evropskom institucijom za Bosnu i Hercegovinu, već potvrdu da smo dio zajedničke i kolektivne evropske sigurnosti. Želim da istaknem da su naše aktivnosti usmjerene na otklanjanje prijetnji i rizika, prije svega od organiziranog kriminala koji ugrožava razvoj i ekonomsku stabilnost Bosne i Hercegovine, te povećanje sigurnosti građana Bosne i Hercegovine. U tom smislu, FRONTEX će dodati novu dimenziju, ojačati naše granice i njihovu nepropusnost za bezbednosne pretnje i organizovani kriminal u ovom dinamičnom vremenu migracija kao ozbiljnog izvora svih vrsta rizika“, rekao je Nešić.

Dodao je da je FRONTEX potvrdio da je Bosna i Hercegovina komplikovana država samo kada joj treba izgovor da nešto ne učini, te da je vrlo funkcionalna i moguća u svojim ustavnim okvirima i okvirima Dejtonskog sporazuma kada žele krenuti naprijed. . Stoga je želio da pregovarački timovi ovaj posao efektivno privedu kraju, kako bi BiH prestala biti jedina zemlja na Zapadnom Balkanu koja ne sarađuje sa FRONTEX-om.

Oliver Onidi, zamjenik generalnog direktora za unutrašnje poslove u Evropskoj komisiji, podsjetio je da je Bosna i Hercegovina prošle godine napravila veliki korak uspostavljanjem pune operativne saradnje sa EUROPOL-om, te da predstoje pregovori i saradnja sa FRONTEX-om.

Naglasio je da je u situaciji kada postoji izuzetan pritisak ilegalnih migracija, izuzetno važna policijska saradnja i zajedničko djelovanje u čuvanju i kontroli granica, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.



Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.