Ultimate magazine theme for WordPress.

BOŠNJACI NA KRILIMA TROJKINIH PRELETAČA LETE U EVROPU: Uzunović ide u zatvor i gubi, a Nikšićeva vlada neće preživjeti vrelo ljeto?!

0 1


FOTO: Isak, Uzunović (Arhiv)

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu okončali su jučer pretrese na više lokacija na području Zeničko-dobojskog i Kantona Sarajevo zbog dokumentiranja krivičnog djela davanje lažnog iskaza, izvjestili su mediji.

U toku dana u prostorijama SIPA-e u svojstvu osumnjičenog ispitan je federalni zastupnik Kenan Uzunović kojeg Tužilaštvo Kantona Sarajevo tereti za davanje lažnog iskaza.

Predmet protiv Kenana Uzunovića formiran je još prije nepunih devet mjeseci, odmah nakon što je tijesnom većinom izabrana aktuelna Vlada Federacije BiH čiji su izbor podržala i dvojica zeničkih zastupnika Uzunović i Arnel Isak. Kao što je poznato radilose opreletaćima jer je Uznović napustio stranku Fuada Kasumovića, a Isak je napustio NESS, te su u svojstvu nezavisnih kandidata svoje „ruke“ pridodali strankama Trojke kako bi se formirala parlamentaran većina.

Dok je za „ruku“ Arnela Isaka njegov otac istrgovao ministarsku poziciju u vladi Nermina Nikšića, Uzunović je javno ustvrdio da je prije glasanja bio pod velikim pritiskom da ne podrži izbor akteulene Vlade, te da mu je u dva navrata nuđen milionski mito za uskraćivanje svog glasa. Uzunović je kazao da su mu mito nudili visokopozicionirani funkcioneri SDA i tajkuni bliski toj partiji, no nije želio otkriti njihova imena.

Tužilaštvo KS je po službenoj dužnosti formiralo predmet kako bi provjerilo takve navode.

Tokom davanja iskaza u svojstvu svjedoka a na poziv Tužilaštva KS, Uzunović je lažno naveo da je svoj telefon kojim je snimio audio zapis u kojem mu se navodno nudi novac od N.N. osobe, promijenio a snimak izbrisao. Međutim, istragom je utvrđeno da nije promijenio telefon, već ga je nakon saslušanja ugasio i prestao koristiti iako je znao da on predstavlja bitan dokaz u ovom krivičnom postupku.

Gotovo je izvjesno da će se Uznunoviću suditi zbog krivičnog djela davanja lažnog iskaza, za šta je, prema Krivičnom zakonu BiH (član 348) zapriječena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Inače, lažnu priču o pokušaju podmićivanja, Uzunović je lansirao posredstvom FACE televizije, gostujući u Centralnom dnevniku Senada Hadžifejzovića.

U video prilogu koji je dostupan na internetu može se pogledati kako je Uzunović hladnokrvno lagao pred TV kamerama, nesvjestan da bi ga te laži mogle koštati političke karijera i odvesti iza rešetaka.

FOTO: (N1)

Mediji još nisu posvetili dovoljno pažnje ovoj aferi jer samo na prvi pogled izgleda politički benigna. Međutim, ako se desi suđenje i Uzunović bude presuđen, mediji će se morati vratiti na početak priče kako je ovaj politički anonimus ušao u fokus političkog realitiji. Tada će otkriti ko je vrbovao Uzonovića da bi od njega napravio „preletača“ , gdje se krio i čiju je zaštitu uživao par sedmica, koliko je po sopstvenom priznanju trajao „lov“ na njegovu „ruku“ itd.?!

Za sada je liderima Trojke, posebno premijeru Nerminu Nikšiću od presudnog značaja da probaju utjecati na tužilaštvo kako bi bar prolongiralo proces Uznoviću. Jer s obzirom na vrstu krivičnog djela, njegova presuda bi automatski zahtjevala oduzimanje mandata što bi moglo dovesti da pada Federalne vlade. Pošto bi takav scenarij ugrozio pregovore sa Evropskom unijom, za pretpostvaiti je da ni predstavnici međunarodne zajednica, posebno američki ambasador Michael Murphy, ne bi voljeli vidjeti takav scenarij, te je sasvim izvjesno da će se suđenje Uzunoviću oduljiti do ljeta.

Ima nešto baš „bedasto“ u ovoj cijeloj priči o utrpavanju “pošto-poto“ Trojke u vlast. Radi se o takvom poniženju Bošnjaka da se to ni otpočinjanjem pregovora o prijemu Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju ne može kompenzirati.

(TBT, Tim za analitiku)Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.