Ultimate magazine theme for WordPress.

Bračni par iz BiH s njemačkom adresom kreirao je novi brend društvenih igara: Prva igra je “opipljivi” Memopolis, koji već privlači veliku pažnju

0 3


Damir i Emina Bašić, bračni par iz Bosne i Hercegovine koji već nekoliko godina žive i rade u Njemačkoj, kreirali su novi brend društvenih igara. Sheez Games je nastao, kako je Damir rekao za N1, iz želje da stvori nešto “opipljivo”, s obzirom da je njegovo poslovanje (video produkcija) isključivo vezano za digitalni svijet.

Prva igra “Memopolis”, koja je privukla pažnju, već je na tržištu. Ne, iza toga stoji mali kreativni tim iz Bosne i Hercegovine sa kreatorima Eminom i Damirom.

„Ideja je nastala iz želje da uradim nešto opipljivo, pošto je sve što sam radio – muzika, film, animacija – bilo digitalno. Ipak, morao je imati neke veze s umjetnošću, baš kao i digitalne stvari prije, s tim da je očito morao imati i praktičnu upotrebljivost. I tako sam ušao u društvene igre, pa smo moja supruga Emina i ja kreirali Sheez Games. Proces je trajao mnogo duže od očekivanog, ali sada, htjeli mi to ili ne, sve će morati ići mnogo brže ako želimo izgraditi brend. Inače, mi nismo veliki igrači društvenih igara. Ideja vodilja je više bila mišljenje da u glavi imamo dobar proizvod koji će, u najboljem slučaju, zabaviti ljude”, rekao je Bašić za N1.

Njihova prva igra “Memopolis” je već dobro poznata “igra memorije”, a razlika je u tome što se svih 36 karata razlikuje.

„Umjesto da traži dva identična motiva, Memopolis traži dva različita objekta iz istog grada. U ovom slučaju iz jednog od 6 najvećih njemačkih gradova: Berlina, Hamburga, Minhena, Kelna, Frankfurta i Štutgarta. Upravo zbog toga je Memopolis prvenstveno namijenjen njemačkom tržištu, ali se već može naručiti i iz drugih zemalja EU. “Memopolis se ne može naručiti u Bosni i Hercegovini, jer je poštarina skupa, ali će igra od marta biti dostupna u nekoliko trgovina u BiH”, rekao je on.

Igra je privukla pažnju, a neki su je i “testirali”.

„Prva reakcija svih je entuzijazam za dizajn. Dizajn kartice uradio je Sandin Međedović (Studio 10) iz Sarajeva, a kompletno brendiranje Sheez Game, kao i kutije za Memopolis, uradio je Goran Lizdek, moj najbolji prijatelj po struci (smijeh). Druga reakcija je bila ‘Oh, ja ne poznajem pola ovih zgrada’. To je poenta, znaćete nakon nekoliko rundi igranja. Zbog toga je dozvoljeno pogledati listu zgrada tokom igre kako bi se tačno znalo iz kojeg je grada. Treća reakcija je: “Kako da kupim igru?”, naveo je Damir.

Igra je namijenjena svim starosnim grupama, odnosno potrebno je samo znati čitati jer se na karticama nalaze nazivi predmeta.

„Ja sam idejni tvorac, odnosno autor igre. Emina je šef birokratije i neko ko trezvenije razmišlja o svemu. Drugim riječima, normalnije razmišlja o svim troškovima (smijeh). Tekstove sa njemačkog na engleski prevodila je naša Emina Sabirović”, dodao je Bašić.

Više informacija o igrama možete pronaći na stranici sheezgames.com.

Damir Bašić inače je postao poznat po projektu “Dukina muzička misija” u kojem je stvarao muzičke sadržaje sa najmanje jednom osobom iz svake zemlje svijeta. Ovaj projekat izazvao je veliku pažnju, ali i odaziv ljudi iz raznih zemalja svijeta.

(TIP/Izvor: N1)Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.