Ultimate magazine theme for WordPress.

BRITANCI SU POKROVITELJI ZLOG CIONIZMA: Palestinska akcija oskrnavila portret Arthura Balfoura u znak protesta zbog Gazi

0 1


FOTO: (AFP)

Propalestinski demonstrant u četvrtak je isjekao i naslikao sprejom portret bivšeg britanskog premijera Arthura Balfoura, koji je bio ključan u stvaranju Države Izrael.

Palestinska akcija, poznata po upotrebi taktike direktne akcije u podršci palestinskoj stvari, potvrdila je da je jedan od njenih aktivista “oštetio” sliku Arthura Balfoura iz 1914. na Trinity Collegeu, koji je sastavni koledž Univerziteta Cambridge.

Balfour je bio konzervativni premijer Velike Britanije na prijelazu iz 20. stoljeća, ali je tokom svog kasnijeg mandata u vladi utro put budućem stvaranju Države Izrael.

Godine 1917., kao ministar vanjskih poslova, potpisao je Balfourovu deklaraciju, u kojoj je neslavno stajalo da britanska vlada gleda „sa blagom na uspostavljanje jevrejske države u Palestini“.

Prateće slike aktiviste kako skrnavio Balfurov portret, Palestinska akcija je opravdala narušavanje slike na društvenim mrežama:

“Obično je naša kampanja direktnog djelovanja fokusirana na izraelsku trgovinu oružjem u Britaniji”, napisali su na X.

“Međutim, potrebno je istaknuti historijsku i trenutnu ulogu Britanije u kolonizaciji Palestine koja ima korijene do Balfourove deklaracije.”

Na Instagramu je grupa dodatno objasnila svoje postupke, napisavši:

“Nakon Deklaracije, do 1948. godine, Britanci su spaljivali autohtona sela kako bi pripremili put; sa ovim su uslijedila proizvoljna ubistva, hapšenja, mučenje i seksualno nasilje uključujući silovanje.

“Britanci su utrli put Nakbi i obučili cionističku miliciju da etnički očisti preko 750.000 Palestinaca… Nakba nikada nije prestala, a današnji genocid je ukorijenjen i podržan britanskim saučesništvom.”

Portret je 1914. godine naslikao anglo-ugarski umjetnik Philip Alexius de Laszlo. Balfour je bio student na Triniti koledžu u Cambridheu od 1866-1869.

Policija Cambridgeshirea pokrenula je istragu nakon što ju je koledž obavijestio o incidentu, iako još uvijek nisu uhapšeni.

Zamjenik britanskog premijera Oliver Dowden rekao je na X da je “zaprepašten moronskim činom bezobzirnog vandalizma”.

„Počinioci treba da se suoče sa punom snagom zakona“, dodao je on.

(TBT)Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.