Ultimate magazine theme for WordPress.

Centralna izborna komisija BiH predstavljena pred Stalnim vijećem OSCE-a | RTVTK

0 0


Članica Centralne izborne komisije BiH Vanja Bjelica-Prutina na neformalnom sastanku Stalnog vijeća OSCE-a, koji prethodi prezentiranju godišnjeg izvještaja Misije OSCE-a u BiH, predstavila je rad Centralne izborne komisije BiH sa fokusom na predstojeće Lokalne izbore u BiH i aktivnosti koje su provedene zahvaljujući podršci Misije OSCE-a u BiH.

Bjelica-Prutina je tokom obraćanja, pored ostalog, istakla da je Centralna izborna komisija BiH uz pomoć OSCE-a uspjela digitalizovati brojne procese, uključujući online dostavljanje imovinskih kartona, registraciju birača putem pošte, političkih stranaka i kandidata.

Navedene aplikacije značajno ograničavaju rizik od izborne prevare zloupotrebom identiteta birača i potpisa podrške, potpuno eliminišu mogućnost ljudske greške, smanjuju troškove i rasterećuju Sekretarijat Centralne izborne komisije BiH.

Ukazano je na zajednički cilj Misije OSCE-a i Centralne izborne komisije BiH usmjeren na izgradnju kapaciteta izbornih tijela i unapređenje opće svijesti birača o njihovim pravima i obavezama.

Bjelica-Prutina je zahvalila Misiji OSCE-a na kontinuiranoj dosadašnjoj podršci te iskazala spremnost za nastavak i jačanje buduće saradnje kako bi se stvorilo okruženje u kojem svaki građanin može vjerovati da je njegov glas važan i da se izbori provode pošteno i transparentno.Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.