Ultimate magazine theme for WordPress.

Cijena ostaje ista: Evropljani će i dalje uživati u piletini iz BiH

0 0

Posjeta veterinarske inspekcije Generalnog direktorata za zdravlje i sigurnost hrane Evropske unije našoj zemlji u prvom mjesecu ove godine bila je jedna od tema Koordinacionog odbora peradara/živinara BiH koji je održan protekle sedmice.

Pozitivan status

Kako nam je kazao Edin Jabandžić, inspektori su bili veoma zadovoljni zatečenim stanjem, status zemlje ostaje pozitivan i izvoz pilećeg mesa u EU se nastavlja.

– Ono što je najvažnije jeste pozitivno mišljenje komisije Evropske unije, nastavljamo sa redovnim izvozom na tržište EU i tu nema nikakvih smetnji. Oni će svakako dati određene smjernice, odnosno mjere za unapređenje u vezi s proizvodnjom i prodajom mesa na tržište Evropske unije, naglasio je Jabandžić, dodajući da trenutno tri klaonice iz BiH izvoze meso u EU, kao i tri firme koje se bave preradom.

Bh. peradari i živinari godinama pregovaraju o mogućem izvozu konzumnih, rasplodnih jaja i jednodnevnih pilića na tržište Evropske unije

Kako je rečeno nakon završetka posjete inspekcije iz EU, BiH ima odobren status za izvoz pilećeg mesa od 2017, kada je i bila prva posjeta ove inspekcije i kada je BiH dobila određene preporuke, koje je trebala otkloniti. Sada je inspekcija došla da vidi koliko toga je urađeno, a prema preliminarnim zaključcima, zadovoljni su urađenim.

Druga tema o kojoj su razgovarali bh. peradari i živinari bila je nastavak procedure oko izvoza konzumnih, rasplodnih jaja i jednodnevnih pilića.

– To je nešto što godinama pokušavamo da ispregovaramo, ali još nismo uspjeli. Naime, kriteriji EU su dosta oštri i ne možemo da uskladimo ove tri politike koje našu državu, nažalost, stalno opterećuju. Tako često dolazimo u poziciju da se sve ono što EU traži počesto procijeni kao prijenos nadležnosti. Ipak, ono što me raduje jeste da su entitetska ministarstva na raspolaganju domaćim proizvođačima, trude se da nađemo zajednički jezik te se nadamo da ćemo i ovo ispregovarati, da omogućimo izvoz konzumnih i rasplodnih jaja i jednodnevnih pilića, što bi znatno pomoglo bh. peradarstvo, istakao je Jabandžić.

Naglasio je i da su u posljednja tri mjeseca imali dva sastanka, najprije sa Uredom za veterinarstvo BiH, te u Banjoj Luci sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS-a, kako bi pokušali sagledati šta je to ostalo neispunjeno od uslova kako bi mogli nesmetano izvoziti i ove proizvode na tržište EU.

Tema o kojoj se uvijek razgovara jesu podsticaji koji, nažalost, nisu dovoljni, mada su nešto veći nego prošle godine, kaže Jabandžić

Posebna tema sastanka odnosila se na Drugi kongres peradara BiH, koji bi trebao da bude održan u maju 2025. u Sarajevu, a bilo je govora i o podsticajima za 2024. godinu.

– Tema o kojoj se uvijek razgovara jesu podsticaji koji, nažalost, nisu dovoljni mada su nešto veći nego prošle godine. Međutim, inflacija i poskupljenje svega su veći nego što to prate podsticaji, te ćemo i tu nastaviti razgovarati kako bismo pokušali da povećamo iznos podsticaja, kazao je Jabandžić.

Podrška

Govoreći o situaciji sa cijenama piletine i proizvoda od piletine, Jabandžić je naglasio da se nakon dugog vremena situacija smirila.

– Imali smo zbog visokih ulaznih troškova, zbog troškova izazvanih inflacijom, globalnih problema i skokova sa cijenama piletine, ali u posljednje vrijeme cijena se ustabilila, ne bi trebalo da bude promjena i naša je procjena da će cijena piletine ostati u istom rangu i u narednom periodu, da neće doći do povećanja, poručio je Jabandžić.

Dodao je i kako Koordinacioni odbor peradara i živinara konstantno radi kako bi proizvođačima u cijeloj BiH osigurali što bolje uslove poslovanja, ali je naglasio i da je kreiranje dobrog poslovnog okruženja nemoguće bez podrške institucija na svim nivoima vlasti u BiH.

Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.