Ultimate magazine theme for WordPress.

Cijene nafte porasle drugi uzastopni dan

0 1


Cijene nafte u četvrtak su porasle drugi, uzastopni, dan, podstaknute očekivanjima da će se potražnja u Sjedinjenim Državama, najvećem svjetskom potrošaču nafte, poboljšati dok rafinerije pokušavaju da se vrate u pogon nakon prekida rada i dok dolar slabi.

Cijena nafte Brent porasla je za 34 centa ili 0,4 posto, na 83,37 dolara po barelu, u 07.40 sati po srednjoevropskom vremenu.

Vrijednost američke nafte West Texas Intermediate porasla je za 37 centi ili 0,5 posto, na 78,28 dolara po barelu.

– Cijene nafte su do sada bile otporne, a čini se da su akteri na tržištu očekivali ponovni test svog dosadašnjeg maksimuma nakon rasta u februaru – kazao je Yeap Jun Rong, tržišni strateg u IG, dodajući da su geopolitičke napetosti doprinjele rastu potražnje.

– I pored toga, profit bi za sada mogao biti na čekanju, s obzirom da su rezerve veće od očekivanih u američkim zalihama sirove nafte – dodao je Yeap.

Zalihe sirove nafte porasle su za 7,17 miliona barela u sedmici koja je završila 16. februara, saopćili su u srijedu tržišni izvori, pozivajući se na podatke Američkog instituta za naftu. Zalihe benzina su također porasle, dok su zalihe naftnih destilata smanjene.

Zalihe sirove nafte u SAD-u porasle su u jeku zastoja u velikim rafinerijama koje su imale stope korištenja na najnižem nivou u posljednje dvije godine, iako postrojenja nastavljaju proizvodnju, prenosi Reuters.Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.