Ultimate magazine theme for WordPress.

Cijene u BiH u januaru više za 0,2 odsto, godišnja inflacija dva odsto

0 2


Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u BiH, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u januaru su u prosjeku bile više za 0,2 odsto u odnosu na decembar, dok je godišnja inflacija iznosila dva odsto, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Hrana i bezalkoholna pića bili su u prosjeku skuplji za 0,8 odsto, alkoholna pića i duvan za 0,5 odsto, namještaj i aparati za domaćinstvo za 0,1 odsto, restorani i hoteli za 0,2 odsto, te ostala dobra i usluge za 0,8 odsto.

Odjeća i obuća u prosjeku su bili jeftiniji za tri odsto, stanovanje i režijski troškovi za 0,3 odsto, zdravstvo za 0,2 odsto, za koliko je jeftiniji i prevoz.

Nivo cijena u januaru u odnosu na isti mjesec prethodne godine viši je za dva odsto.

Prosječni rast cijena zabilježili su hrana i bezalkoholna pića i to za 2,9 odsto, alkoholna pića i duvan za 4,8 odsto, namještaj, aparati za domaćinstvo i redovno održavanje kuće za 4,3 odsto, zdravstvo za tri odsto, komunikacije za 2,2 odsto.

Rekreacija i kultura u prosjeku su skuplji za 4,2 odsto, obrazovanje za 1,9 odsto, restorani i hoteli za 6,6 odsto, a ostala dobra i usluge za 8,2 odsto.

Prosječni pad cijena zabilježili su odjeća i obuća za 6,2 odsto, a stanovanje i režijski troškovi za 0,5 odsto, te prevoz za 3,3 odsto. 

(TIP/Izvor: Srna/Foto: Ilustracija)
 Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.