Ultimate magazine theme for WordPress.

CSS: Alarmantni podaci, 1.431 osoba izvršila je samoubistvo u Bosni i Hercegovini u posljednje četiri godine RTVTK

0 2


U Bosni i Hercegovini je u posljednje četiri godine (od 2020. do 2023.) 1.431 osoba izvršila samoubistvo, pokazuju podaci Centra za sigurnosne studije (CSS).

Na osnovu podataka prikupljenih analizom statističkih biltena Federalnog zavoda za statistiku i Zavoda za statistiku Republike Srpske, zvaničnih podataka Policije Brčko distrikta BiH i medija, utvrđeno je da je u BiH u U periodu od 2020. do 2023. godine samoubistvo je izvršila 1.431 osoba, saopšteno je iz CSS-a.

– Samoubistvo je aktivan ili pasivan samodestruktivni čin u kojem osoba svjesno i namjerno oduzima sebi život iz različitih motiva. Samoubistvo je jedna od rijetkih pojava koja je potpuno oslobođena vjerskih, vanjskih, rasnih, kulturnih, društvenih, uzročno-posljedičnih, vrijednosnih, vremenskih i starosnih granica – objašnjavaju iz CSS-a.

Kako dalje navode, po demografskim karakteristikama, gotovo 80 posto samoubistava počine muškarci, a najveći broj počinitelja samoubistava u BiH je stariji od 60 godina, a smatra se da bi uzrok njihovog čina mogao biti osjećaj ‘beskorisnosti’ i zanemarivanja.

– Jedan od problema je što u Bosni i Hercegovini ne postoji jedinstveni registar samoubistava, a stvara se i percepcija da se takvi slučajevi ignorišu – navode iz CSS-a.

Istovremeno, ova organizacija upozorava da bi podaci o broju ljudi koji su izvršili samoubistvo posljednjih godina trebalo da budu svojevrsni alarm koji zahtijeva veći angažman i stvaranje novog sistema vrijednosti u pogledu brige o starima.

– Stoga se postavlja legitimno pitanje u kojoj mjeri postajemo bezosjećajno društvo, s obzirom da slučajevi samoubistava i traume s kojima se naknadno suočavaju bliske žrtve ne izazivaju toliki interes javnosti kao, na primjer, slučajevi ubistva, broj od kojih je znatno manji – navodi se u saopštenju.Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.