Ultimate magazine theme for WordPress.

ČUDNA POLITIČKA BITKA SE VODI U MOSTARU: Mladi Šuta ima podršku Izetbegovića, a za Marića lobiraju svi drugi lideri bošnjačkih stranaka

0 0


FOTO: Šuta, Marić (Fotomontaža)

Nakon što je iz centrale SDA, odnosno Izborne komisije ove stranke iz Sarajeva stigla odluka kojom je razriješena svojevrsna pat pozicija koja je uzrokovala zastoj, nastavljeni su izbori unutar mostarske SDA.

Prema Odluci Izborne komisije SDA BiH koju potpisuje predsjednik Nezir Pivić, Skupština Gradske organizacije SDA Mostar mora se održati najkasnije do 14. marta.

Prije toga, treba u roku od tri dana, orema ovoj odluci, izvršiti dopune prijedloga kandidata u OGP SDA Stari grad, Jug i Jugozapad, te osigurati dovoljan broj mladih i žena prilikom izbora delegata.

Rok za provođenje ove odluke ističe danas a, kako saznaje mostar.live, taj posao je već okončan. Naime, sinoć je održana Skupština OGP-a Jugozapad, a noć prije svoj posao je završen u Starom gradu i Jugu.

Sudeći po načinu na koji su provedene pomenute Skupštine, odnosno po tome kako su tekle, “mladi lavovi” koje predvodi Adil Šuta kontroliraju procese u spomenutim gradskim područjima. Uz pomoć Džafera Alića, imaju kontrolu i nad dobrim dijelom delegata iz OGP-a Sjever. Marić u ovom trenutku uz sebe ima delegate iz OGP-a Jugoistok, Zapad, te, vjerovatno, još nekoliko delegata iz OGP-a Sjever.

Edin Mušić, koji, kako se vjeruje, ima kontrolu nad četiri delegata iz Drežnice nije se, zvanično, svrstao niti na jednu stranu. Posmatra izbore i nada se ishodu u kojem bi “njegova” četiri delegata eventualno bila presudna. Ne treba sumnjati da bi taj politički kapital Mušić znao “naplatiti”.

Međutim, kako saznaje mostar.live, i struja okupljena oko aktuelnog predsjednika GO SDA Salema Marića svjesna je da nema dovoljnu podršku među delegatima koji će 13. ili 14. marta birati novog predsjednika. Svu svoju energiju i trud ulažu da pokušaju od Kolegija SDA BiH i predsjednika stranke Bakira Izetbegovića ishoditi uvođenje Povjereništva koje bi, makar do oktobarskih izbora, sačuvalo Marića na čelu SDA Mostara.

U tu svrhu iz političke penzije angažirani su i bivši predsjednici SDA Mostara, Hamdija Jahić i Zijo Hadžiomerović koji su se zajedničkim pismom obratili Izetbegoviću. Pismo je naslovljeno kao “pismo zabrinutosti” a u njemu, nije teško pretpostaviti, interpretirajući na svoj način stvarno stanje unutar SDA Mostara iako nisu dio nikakvih procesa, pokušavaju uticati na budućnost stranke u ime prošlosti.

Hoće li ta dva “autoriteta” uvjeriti Izetbegovića da povuče radikalne poteze?

Očito je da Šuta ima podršku Izetbegovića, a da za Marića lobiraju svi drugi lideri bošnjačkih stranaka.

(TBT)Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.