Ultimate magazine theme for WordPress.

Danas se obilježava Dan ružičastih majica

0 2


Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja u školama “Dan ružičastih majica” obilježava se danas, a Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke posebno ističe važnost obilježavanja tog dana s ciljem senzibiliziranja javnosti i podizanja svijesti o problemu vršnjačkog nasilja te uključivanja, ohrabrivanja i poticanja djece i mladih na aktivnu društvenu djelatnost i preuzimanje obveze i odgovornosti prevencije vršnjačkog nasilja.

Federalna ministrica obrazovanja i nauke Jasna Duraković ovom prilikom posebno je istaknula angažman Ministarstva na osnivanju Interresornog stručnog tima za izradu Okvirnog plana prevencije i sprječavanja nasilja u odgojno-obrazovnim ustanovama u Federaciji BiH, koji okuplja predstavnike federalnih i županijskih ministarstava obrazovanja, socijalnog rada i politike, zdravstva i MUP-a, te županijskih vlada.

”Ovo je pitanje društvene odgovornosti, zajedničkog djelovanja i zajedničkih rješenja s ciljem stvaranja sigurnog i nenasilnog okruženja u školama u cijeloj Federaciji BiH. Ne smijemo zakazati kada je u pitanju vršnjačko nasilje, niti dopustiti da ova tema padne u zaborav”, istaknula je federalna ministrica obrazovanja i nauke, te napomenula da će Ministarstvo u ovoj godini za ovu tematiku izdvojiti značajna sredstva, nastavljajući podržavati brojne projekte s ciljem prevencije vršnjačkog nasilja, te sretnijeg i mirnijeg odrastanja naše djece i mladih.

Inače, Dan ružičastih majica, poznatiji kao Pink Shirt Day, program je prevencije vršnjačkog nasilja, a obilježava se u svijetu zadnje srijede u februaru. Ideja je nastala u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj kanadskoj školi, u kojoj je inicijativom školskih kolega na konstruktivan i inteligentan način riješeno sistemsko zlostavljanje jednog dječaka. Ružičaste majice, koje su solidarno s dječakom nosili njegove školske kolege, postale su tako prepoznatljiv simbol inicijative, a kasnije, i međunarodno prepoznate borbe protiv sve prisutnijeg nasilja među vršnjacima.

Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja u Bosni i Hercegovini se obilježava od 2016. godine, saopštilo je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke.Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.