Ultimate magazine theme for WordPress.

Danska zatvorila istragu o eksplozijama na gasovodima Sjeverni tok 1 i 2

0 1


Danska je u ponedjeljak zatvorila istragu o eksplozijama na gasovodima Sjeverni tok u Baltičkom moru, koji su izgrađeni za transport ruskog prirodnog gasa u Njemačku, prenosi Anadolu.

Danska je saopštila da je bilo “namjerne sabotaže”, ali da nema “dovoljnih osnova” za pokretanje krivičnog postupka.

Zajedničku istragu sproveli su policija Kopenhagena i Danske sigurnosno-obavještajne službe (PET).

“Istraga je dovela do zaključka vlasti da je došlo do namjerne sabotaže gasovoda. Međutim, procjena je da nema dovoljno osnova za pokretanje krivičnog postupka u Danskoj. Stoga je policija Kopenhagena odlučila da zaključi krivičnu istragu o eksplozijama”, navodi se u saopštenju policije.

Istraga je opisana kao “složena i sveobuhvatna”, te se navodi da su danske vlasti sve vrijeme “sarađivale s relevantnim stranim partnerima”.

Nedavno je i Švedska zatvorila istragu, navodeći da slučaj ne potpada pod njenu nadležnost.

U septembru 2022. godine je zabilježeno nekoliko eksplozija u blizini ostrva Bornholm u Baltičkom moru, a nešto kasnije su otkrivena oštećenja na gasovodima Sjeverni tok.

Potom su započete istrage u Švedskoj, Njemačkoj i Danskoj.

Nizom eksplozija na dva gasovoda Sjeverni tok došlo je do curenja za šta je optužena Rusija. Rusko ministarstvo odbrane je, međutim, optužilo Zapad i okrivilo osoblje britanske mornarice za dizanje gasovoda u zrak.

U novembru 2022. potvrđena je sumnja da je u pitanju sabotaža nakon što su pronađeni ostaci eksploziva.

Gasovode Sjeverni tok izgradila je ruska državna gasna kompanija Gazprom za transport prirodnog gasa iz Rusije u Njemačku kroz Baltičko more.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.

Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.