Ultimate magazine theme for WordPress.

Debevec i Osmica ne smiju maknuti iz kuće: Zabranjeno im komuniciranje sa svjedocima, oduzimaju im se i putne isprave

0 1

U Sudu BiH je održano ročište po prijedlogu Tužilaštva BiH za određivanje mjera zabrane Ranku Debevcu, suspendiranom predsjedniku Suda BiH i Osmanu Mehmedagiću Osmici, bivšem direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA).

Ročište je održano pred sudijom Mirsadom Strikom. Umjesto tužiteljice Bojane Jolović, prijedlog mjera zabrane iznio je tužilac Feđa Fejzagić.

Potvrđeno je pisanje “Avaza“ da će Tužilaštvo BiH, umjesto prijedloga za produženje pritvora, tražiti mjere zabrane, obzirom da 15. marta ističe pritvor Debevcu i Mehmedagiću.

– Mjere zabrane koje predlaže Tužilaštvo su identične za obojicu osumnjičenih i to mjera kućnog pritvora, dakle zabrana napuštanja mjesta boravišta, odnosno porodičnog doma uz provjeru ovlaštenih službenih lica najmanje tri puta sedmično.

Potom privremeno oduzimanje putnih isprava, odnosno zabrana putovanja, to jeste napuštanja Bosne i Hercegovine.

Te treća zabrana koja se odnosi na sastajanje sa određenim osobama, drugim osumnjičenim u ovom postupku, Vasvijom Vidović i Milisavom Pijukom.

Također, osumnjičenim se zabranjuje sastajanje sa svjedocima koja ćemo pismeno dostaviti Sudu – kazao je tužilac Fejzagić.Tužilac je rekao da postoji opšti uslov za određivanje mjera zabrane jer su osumnjičeni, kako je kazao, mnogo puta ranije pokazali sklonost za uticaj na svjedoke, odnosno ometanje same istrage.

– Naglašavamo da istraga u ovom predmetu još nije okončana. Podsjećamo da je Osman Mehmedagić Osmica kontaktirao Mišu Kreletu, uposlenika OSA-e i davao mu upute šta će govoriti u Tužilaštvu. Također, podsjećamo da je zatvorski stražar (op.a. u Vojkovićima) ostvarivao kontakt u ćeliji s Mehmedagićem, da se prenose određene informacije, sve to pokazuje sklonosti za uticaj na svjedoke i istragu.

Također, podsjećamo da je Ranko Debevec, nakon što je uhapšen, iz policijske agencije nazvao svjedokinju i rekao joj da skloni određene spise iz kancelarije Suda BiH kao i da je pokušao sakriti mobilni telefon preko advokatice – kazao je tužilac Fejzagić.Source link
Leave A Reply

Your email address will not be published.