Ultimate magazine theme for WordPress.

Delegati Kluba Bošnjaka napustili sjednicu, zasjedanje prekinuto

0 0


Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine prekinuta je prilikom utvrđivanja dnevnog reda zbog nedostatka kvoruma, jer su je napustili delegati iz Kluba bošnjačkog naroda.

Pet delegata iz Kluba bošnjačkog naroda odlučilo je napustiti sjednicu nakon što je sa osam glasova “za”, šest “protiv” i bez suzdržanih glasova u dnevni red današnje sjednice uvršteno razmatranje zahtjeva delegata Želimira Neškovića (Klub srpskog naroda) da se Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH razmatra po hitnom postupku.

Predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda Šefik Džaferović je tokom diskusije istaknuo da je ovo zakon koji je duboko protivan Ustavu BiH.

Rasprava o ovoj temi započela je kada je, prilikom utvrđivanja dnevnog reda, delegat Želimir Nešković (Klub srpskog naroda) ukazao na, kako je rekao, povredu Poslovnika Doma naroda. Kazao je da je 13. marta ove godine, kao ovlašteni predlagač, podnio Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH, sa zahtjevom da se razmatra po hitnoj proceduri.

Postavio je pitanje gdje je zakon o Ustavnom sudu BiH koji je predložio, zašto ga nema na dnevnom redu.

Predsjedavajući Doma naroda Kemal Ademović (Klub bošnjačkog naroda) mu je odgovorio da Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH, prije svega, u skladu sa članom 124. Poslovnika, ne ispunjava ni jedan uslov koji je tamo naveden – “da se radi o jednostavnom zakonu koji se može razmotriti u jednom čitanju i da se radi o hitnosti”.

– Dakle, nijedan ne ispunjava. S druge strane, prijedlog zakona koji je dostavljen, i o kojem se već ovdje govorilo i o kojem se jednom izjašnjavalo je istovjetan tekst, je protivustavan. Ne pada mi na pamet da na dnevni red stavim protivustavan zakon – kazao je Ademović.      

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Nikola Špirić (Klub srpskog naroda) je naveo da, na stranu šta ko mislio o sadržaju zakona, kolega Nešković je poslovnički tražio tačku dnevnog reda.

– Kakav će ko imati odnos o preceduri, o zakonu, to zavisi od njegovog izjašnjenja. Zato bi bilo dobro i najjednostavnije da se Dom izjasni o zahtjevu kolege Neškovića – naveo je Špirić. 

Predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda Šefik Džaferović je kazao da su već nekoliko mjeseci neka vrsta taoca ponašanja i prijedloga pa i zloupotrebe položaja od strane delegata Neškovića.

– Cijelo vrijeme se dovodimo u situaciju hoćemo li raspravljati ili nećemo raspravljati o takozvanom zakonu o Ustavnom sudu BiH. Zakon je predložen po hitnoj proceduri, iako ne ispunjava standarde, i tačno je da po hitnoj proceduri ne postoji poslovnički predviđeno tijelo koje će propitati je li predloženo rješenje u skladu sa Ustavnom ili nije u skladu sa Ustavom. To je tačno, nema tog tijela po Poslovniku – naveo je Džaferović.

Ali, dodao je on, “to nikome od nas ne daje za pravo da ne vidimo neke stvari koje su očigledno golim okom vidljive, i da na njih reagiramo”.

– Ovaj zakon, kojeg je predložio delegat Nešković, duboko odudara od Ustava BiH. Ovim zakonom se propisuje organizacija, način rada, donošenje odluka Ustavnog suda BiH i to je temeljna suprotnost Ustavu. Jer naš Ustav poznaje Ustavni sud koji ima veći stepen autonomije u odnosu na ustavne sudove u drugim državama, jer mu se zakonom ne propisuju pravila, jer je Ustav i ustavotvorac dao mu ovlaštenja da sam propiše svoja pravila, pa i kvorum i način donošenja odluka – kazao je Džaferović.

Istaknuo je da “ne može ovaj parlament zakonom rješavati ta pitanja, a da prije toga ne promijeni Ustav BiH”.

– Sada, pojavi se prijedlog zakona kojim se oduzima pravo Ustavnom sudu da uređuje svoj način postupanja, nego da to treba parlament da uradi zakonom. A Ustav kaže to je pravo Ustavnog suda. Ustavni sud odlučuje većinom glasova sudija, a ovdje se uvodi etničko glasanje u način donošenja odluka u pogledu apelacija – kazao je Džaferović. 

Istaknuo je da je ovo zakon koji je duboko protivan Ustavu BiH.

– Delegat je, po mom mišljenju, neodgovorno postupio i zloupotrijebio poziciju delegata. Pozivam parlament da ne uradi to i da to odbije, jer je to došlo do glasanja hoće li biti na dnevnom redu. Samo učešće u raspravi i gledanje kako se raspravlja o podrivanju temelja BiH, nas iz Kluba Bošnjaka je dovelo u poziciju, ako bi parlament to prihvatio, da ne učestvujemo u tome. I mi sigurno nećemo učestvovati u tome. Pozivam vas da ne izazivate krizu, da delegat poštuje svoje ustavne obaveze, da parlament ne dozvoli da zloupotreba uđe u dnevni red, jer nam nakon svega toga ništa drugo neće preostati po Poslovniku osim da napustimo sjednicu – kazao je Džaferović.     

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Dragan Čović (Klub hrvatskog naroda) je kazao da je jedan od onih koji je već prije pola godine na Kolegiju predlagao da ove prijedloge kolege Neškovića stave na dnevni red i “u ovakvoj ili onakvoj proceduri se izjasnimo o njima i stavimo ih ad acta”.

– Naš stav kao Kluba Hrvata i jednog dijela tog kluba je vrlo jasan, nedvosmislen i vama smo ga prenijeli, prenijeli smo ga Kolegiju – naveo je Čović.

Dodao je da se “ovdje ne može na mala vrata, ko god je iskoristio taj izraz ovdje, bilo šta provući, ustavno bilo veliko ili simbolično”.

– Zbog toga mi se ne da raspravljati o ovom ili bilo kojem drugom prijedlogu na način da on neće doći na dnevni red zato što je neko procijenio da je protuustavan. Siguran sam da bi se isto ovako ponašali da je ovo išlo u redovitu proceduru. Logično bi bilo staviti na dnevni red, ko je “za”, “protiv” i rasprava završena. Već smo toliko puta ovo raspravili. Tvrdim da, ako dođe na dnevni red, neće se uopće raspravljati o njemu, samo ćemo se izjasniti – kazao je Čović.         

Prije rasprave o ovoj temi, na prijedlog delegatkinje Marine Pendeš (Klub hrvatskog naroda), u dnevni red je uvrštena nova tačka. Radi se o prijedlogu zaključka kojim “Dom naroda PSBiH poziva sve nadležne pravosudne institucije da poduzmu sve aktivnosti kako bi se okončale istražne radnje u cilju utvrđivanja odgovornosti počinitelja atentata nad zamjenikom ministra unutrašnjih poslova u Vladi FBiH Jozom Leutarom i isti shodno zakonu adekvatno kaznili”.

– U svjetlu 25. obljetnice atentata nad Jozom Leutarom, smatramo nedopustivim da se do sada nisu pronašli izvršitelji naručenog navedenog atentata i da oni nisu procesuirani, što baca negativno svjetlo na cjelokupni pravosudni sustav BiH – navedeno je u obrazloženju ove takle dnevnog reda.           

Prema ranije predloženom dnevnom redu, delegati su danas trebali razmatrati principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, čiji je predlagač Predstavnički dom državnog parlamenta.

Također je trebao biti razmatran zahtjev delegata Želimira Neškovića da se Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost BiH, razmatra po hitnom postupku.

Trebalo je biti razmatrano i nekoliko izvještaja, te davanje saglasnosti za ratifikaciju par međunarodnih sporazuma.

(TIP/Izvor: Fena)Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.