Ultimate magazine theme for WordPress.

Direktor Halilčević o planu za tuzlanski aerodrom nakon ukidanja linija Lumiwingsa

0 2


Direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla (MAT) Dževad Halilčević potrvrdio je da je aviokompanija Lumiwings obustavila letove na svih pet evropskih destinacija, a kao razlog naveo lošu popunjenost aviona, odnosno slabu prodaju karata.

To znači da putnici iz Tuzle trenutno mogu letjeti avionom Wizz Aira samo na tri destinacije, a to su Dortumnd, Memmingen i Basel.

– Presudan za Lumiwings, od početka operacija do danas, bio je loš odziv putnika. Linije nisu svrha same sebi i održivost ovisi o broju putnika. Oni su od 18. decembra imali 192 leta iz Tuzle, a prosječna popunjenost aviona bila ispod 30 posto i to nije ekonomski održivo – kaže Halilčević.

Zbog lošeg odziva putnika iskorištena je u subvencija od 2,5 miliona KM koju je obezbijedila Vlada Tuzlanskog kantona.

– Sada nam slijedi javni poziv koji će raspisati Turistička zajednica TK, na kojem će biti definiran modalitet i uvjeti pod kojima aviokompanije koje prevoze putnike iz Tuzle mogu dobiti subvenciju. Na javni poziv za iskazivanje interesa koji je nedavno završen javio se samo Lumiwings. Hoće li i druge aviokompanije odlučiti da se uključe, ovisi o tome koja vrsta subvencije će biti ponuđena. Dakle, mi ćemo po raspisiavnju javnog poziva kontaktirati kompanije s kojima i inače pregovaramo i prezentirati šta se nudi. Dobra je opcija da se više aviokompanija uključi sa po jednom destinacijom – navodi Halilčević.

Javni poziv za aviokompanije treba sačiniti javni grupa u kojoj su predstavnici Turističke zajednice TK, kantonalnog Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja i MAT-a.

– Očekujemo da javni poziv bude raspisan u prvoj polovini marta. Ljetni red letenja počinje 1. aprila i naš je cilj da do tada imamo nešto dogovoreno – zaključio je Halilčević.

Vezano:

KO SDP Tuzla: Više od 5,5 miliona KM ‘odnio vjetar’ pod krilima polupraznog aviona

Lumiwingsov krah u Tuzli: Ukinute sve linije, izvjestan prekid saradnje s aerodromom; Za dva mjeseca potrošena subvencija Vlade TK od 2,5 miliona KM

(TIP/Izvor: Faktor.ba/Autor. J.Bojić/Foto: Arhiva)Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.