Ultimate magazine theme for WordPress.

Dodik bi, očigledno, da se šuti o Srebrenici: “Zapjenio” zbog komemoracije u UN-u

0 0

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik izjavio je za Srnu da je održavanje komemoracije u UN-u “povodom stradanja Bošnjaka u Srebrenici, koju jednostrano organizuje Zlatko Lagumdžija i ovi što sebe smatraju vlasnicima cijele BiH, još jedna potvrda primjene dvostrukih aršina dijela međunarodne zajednice i zle, pokvarene i promuslimanske politike odlazećeg američkog ambasadora u FBiH Michaela Murphyja i njegovih satrapa, predvođenih Christianom Schmidtom i bošnjačkim političarima”.

U prevodu na civilizovan jezik – u toku je komemoracija u UN-u na visokom nivou, u povodu obilježavanja 29. godišnjice genocida na Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine. Dalje navedeno je već standardna Dodikova priča i vrijeđanje svih međunarodnih faktora u Bosni i Hercegovini kojima nije teško utvrditi činjenice poput one da je u Srebrenici počinjen genocid.

Uglavnom, upitan da prokomentariše današnje održavanje komemoracije u New Yorku, Dodik je za Srnu kazao da su “ta rezolucija i njeno jednostrano ‘guranje‘ na dnevni red Generalne skupštine UN-a, kao i sva dešavanja poslije koja se odnose na forsiranje te priče samo doveli do još većeg razjedinjenja i podjele naroda u BiH.

– Ništa drugo nije dobila ni BiH, ni autori rezolucije, a ni svijet. Dobili su jedno veliko ništa. Ta rezolucija je nesprovodiva u BiH i ona u sebi ne sadrži nijednu ideju pomirenja. Njen jedini cilj, kao i onih koji su sve to organizovali jeste da se najveće žrtve genocida – srpski narod, etiketira i da se stavi ljaga na potomke stradalih u genocidu nad Srbima koji su počinili fašistička Njemačka, ustaše i njihovo cvijeće – muslimani, kazao je Dodik.

Nastavio je sa vrijeđanjem ambasadora Murphyja i visokog predstavnika Schmidta, nazvavši ih “američkim glavnim šerifom u sarajevskoj kasabi i njegovim vazalom koji je bruka i sramota cijele Njemačke”. Naveo je kako oni obmanjuju narod u BiH i cijelu međunarodnu zajednicu.

Dodik je zatim naglaso da ignorisanjem Srba, jednog od tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini “koji nažalost mimo svoje volje mora da živi u državnoj zajednici zvanoj BiH, ne mogu postići ništa, jer Republika Srpska i njeno rukovodstvo svojom politikom i autonomijom otežavaju sprovođenje interesa muslimanskih političkih vođa”.

– Republika Srpska i Srbi u BiH su izopšteni u sopstvenoj zemlji, ignoriše se tročlano Predsjedništvo BiH, Ministarstvo inostranih poslova u Savjetu ministara radi samostalno, iako je podređeno Predsjedništvu, a sa druge strane nas optužuju za podrivanje Dejtona, sankcionišu nas, ucjenjuju, dok Dejton podrivaju i već su dobrano razvalili Murphy i Schmidt, zajedno sa ovima koji vežu konja gdje im aga kaže. Pa tako su i danas u New Yorku organizovali izložbu, održali komemoraciju o stradanju Bošnjaka u Srebrenici, bez bilo kakve saglasnosti tri naroda i dva entiteta, rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je sramno da se u New Yorku obilježava stradanje jednog naroda u proteklom “građanskom ratu u BiH”, dok se ostale žrtve ne priznaju.

Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.