Dodik: “Nijedan od dogovora na ranijim sastancima sada ne važi”

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je da još nije potvrđeno da li će krajem sedmice u Mostaru biti sastanka partnera na nivou BiH. Prema njegovim riječima, da biste vjerovali u nešto u BiH, morate biti 10 puta jači optimista od Dragana Čovića. Za neusvajanje takozvanih evropskih zakona krive su stranke Trojke.

Sve što je dogovoreno pre neki dan više ništa ne znači. Ovako je Milorad Dodik ocijenio aktuelnu političku situaciju i dogovore stranaka koje čine vlast na nivou BiH. On kaže da je politička atmosfera zatvorena, a sve pozicije u radnim grupama za izradu evropskih zakona vraćene su na određene pozicije. Kaže da je bio spreman na kompromise zarad evropskog puta, posebno na apostrofiranje Zakona o sprječavanju pranja novca.

„Sada postoji opšti pritisak da se donese taj zakon i onda ovi lažni Evropljani kažu da idemo i guramo. Ništa se ne gura. Bosna ostaje neuspješna zemlja u kojoj je jedina sreća mirno raspuštanje i da ta tri dijela idu kuda žele u političkom smislu”.

Prema njegovim riječima, stranke koje čine vlast na nivou BiH postigle su određene dogovore, posebno Zakon o Ustavnom sudu, pitanje Frontexa, Izborni zakon, ali je optužio stranke Trojke da varaju dogovore, posebno one iz sastanak u Laktašima.

“Kažem u Sarajevu – gospodo, je li ovo vaš list? Jeste li pisali? Ovdje piše to i to. Slažeš li se? Kažu da se ne slažu. Oni se ne slažu sa svojim papirom, tako da će danas dobiti još jedan uvrnut pogled na sastanak. Dogovorili smo se da ova tri zakona, Frontex, Zakon o Ustavnom sudu, budu na dnevnom redu Skupštine u aprilu i da ide izborni zakon”.

Dodik dodaje da je izvršna direktorica za Evropu u Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst rekla da je evropski standard da se domaće strukture dogovore oko sjedišta Apelacionog suda, a da je nakon toga ambasador SAD u BiH Michael Murphy, rekao je da to može biti samo u Sarajevu, te da je insistiranje da apelaciono odjeljenje ne bude u Banjaluci želja da se nastavi praksa pritiska na taj sud.

(TIP/Izvor: federalna.ba)

Pošta Dodik: “Nijedan od dogovora na ranijim sastancima sada ne važi” pojavio prvi na SAVJET.ba.