Ultimate magazine theme for WordPress.

Edukacija i takmičenje u oblasti cyber sigurnosti za studente iz cijele BiH

0 1


Security Excellence Hackathon, dvodnevni događaj koji kombinuje takmičarski i edukativni segment, a posvećen je razvoju cyber sigurnosti i promociji etičkog hakiranja, počeo je danas u Sarajevu.

Ovaj nesvakidašnji događaj, koji je organizirao Centar za izvrsnost u cyber sigurnosti (Cyber Security Excellence Centre – CSEC) uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva (UK) i u partnerstvu sa kompanijom ‘Logosoft’, ‘Verlab institutom’ i ‘ITS4Health digitalnim inovacijskim hubom’, prilika je za generiranje novih vještina i praktično testiranje znanja u oblasti cyber sigurnosti.

Kako je tim povodom kazao Andre Le Grice iz britanske ambasade, dvodnevni Hackathon pruža priliku njegovim sudionicima da pokažu vlastite vještine, nauče nove tehnike i sarađuju s drugima koji dijele ista interesovanja.

– To se ne odnosi samo na entuzijaste i stručnjake, u informacijskom dobu svi moramo zaštiti sebe od cyber prijetnji – istaknuo je.

U osvrtu na takmičarski segment, direktor CSEC-a Predrag Puharić novinarima je kazao kako se radi o prilično zahtjevnom nivou, gdje timovi od četiri, pet članova pokušavaju dobiti pristup jednoj virtuelnoj IT infrastrukturi (nekoliko desetina računara, servera…).

Dodao je kako je Bosna i Hercegovina, nažalost, još na ranom stadiju cyber sigurnosti u zakonskom i u smislu formalnih edukacija te da je to bio motiv za otkrivanje mladih talenata i pružanje podrške, odnosno platforme na kojoj se mogu najneposrednije dokazati, a kako bi u konačnici s onim najzainteresovanijim bila nastavljena saradnja u misiji jačanja cyber sigurnosti.

Istim povodom, direktorica Verlab instituta Lejla Gurbeta Pokvić podsjetila je kako je ovaj institut započeo aktivnosti na brojnim inicijativama orijentiranim ka podršci digitalizaciji i digitalnoj transformaciji malih i srednjih preduzeća.

– Budući da organizacije/određeni subjekti bivaju sve više izloženi napadima, time i tema cyber sigurnosti postaje sve važnija – kazala je ona, potcrtavajući kako, istovremeno, raste potreba za profesionalcima u tom segmentu djelovanja.

Docentica na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Senka Krivić ocijenila je kako se radi o veoma važnom i izazovnom događaju za studente ovog fakulteta, pogotovo što standardni studijski programi ne ‘pokrivaju’ sve probleme iz perspektive cyber sigurnosti.

S obzirom na sve učestalije pojave/slučajeve kršenja etičkih kodeksa kada se radi o podacima na društvenim mrežama, Krivić smatra kako je značajno da se organiziraju događaji poput ovog Hackathona, a sve s ciljem animiranja javnosti za ispravno korištenje tehnologije, te educiranja stručnjaka na planu što bolje zaštite podataka.

Student i sudionik Hackathona Harun Goralija kazao je kako se radi o platformi koja pruža mogućnost da se dosta nauči o temama o kojima se u javnosti mnogo ne govori, a koje su veoma bitne za korištenje Interneta.

Mišljenja je kako svjedočimo sve učestalijim napadima na integritet ličnosti, što još više ističe potrebu za što boljom zaštitom u cyber prostoru.

Security Excellence Hackathon okupio je gotovo pedeset studenata iz cijele Bosne i Hercegovine, koji će se takmičiti u različitim disciplinama.

Tri najbolja tima će osvojiti vrijedne nagrade, uključujući sudjelovanje na prestižnim događajima – “Infosecurity Europe 2024” u Londonu, NetWork konferenciji u Neumu, te Microsoft tehničkom kursu.

Edukativni segment Hackathona realizira se putem predavanja i panela o temama “Security by Design” i “Osnaživanje žena u cyber sigurnosti”, koje će voditi stručnjaci iz oblasti cyber sigurnosti iz cijele Evrope.

RTV Slon/FenaSource link

Leave A Reply

Your email address will not be published.