Ultimate magazine theme for WordPress.

EKSKLUZIVNO! Pezeshkian: Udružimo se da izgradimo jaku, prosperitetnu regiju

0 0


Piše: Masoud Pezeshkian, thebosniatimes.ba

Na početku svog mandata kao predsjednika Islamske Republike Iran, za koji je izglasao narod Irana, želim se obratiti našim sestrama, braći i susjedima u regiji da kažem: Krenimo zajedno na put konstruktivnog dijaloga , saradnju i solidarnost među narodima i narodima našeg regiona.

Naši vodeći principi su ukorijenjeni u vječnim učenjima Časnog Kur’ana: “I čvrsto se držite, svi zajedno, Allahovog užeta i ne dijelite se” i “Sarađujte u pravednosti i bogobojaznosti, ali ne sarađujte u grijehu i agresiji.” Uputu tražimo i u učenju Poslanika Muhammeda, a.s., koji je rekao: “Bojte se Allaha za stanje svog komšije”, i naredbama imama Alija, a.s., koji je savjetovao: “Rapitajte se o komšiji prije nego o kući”.

Dijelimo zajedničku geografiju i stoga se moramo ujediniti i sarađivati ​​da bismo živjeli pravednim životom – glavni cilj islama i svih božanskih religija – i da bismo izgradili otpornu regiju koja se oslanja na snagu logike, a ne na logiku moći. Da bi se to postiglo, potrebno je iskoristiti nacionalne snage, mobilizirati podršku naroda i okupiti aktivne snage unutar islamske nacije.

Nijedan izolovan plan u regionu neće uspjeti, niti će se ostvariti prosperitet i napredak ukoliko ne postignemo harmoniju u našem regionu i sarađujemo u pravcu svijetle budućnosti. Zaista, samo odgovarajuće korištenje božanskih blagoslova i jedinstvenog geopolitičkog položaja našeg regiona će nas potaknuti ka napretku, rastu i prosperitetu.

Bez sumnje, dubok, konstruktivan i svrsishodan dijalog u cilju uspostavljanja saradnje u različitim oblastima jedini je put za prevazilaženje trenutnih izazova i previranja. Ovaj pristup može osigurati trajnu stabilnost i sigurnost, omogućavajući narodima u regionu da imaju koristi od svojih talenata i resursa.

‘Otvorena rana Palestine’

Na početku mog predsjedavanja, a za postizanje ovog željenog cilja, pružam ruku prijateljstva i bratstva svim našim susjedima i zemljama regiona, pozivajući ih da se pridruže istinskom i ozbiljnom pokretu ka saradnji. Iran i njegovi arapski i muslimanski susjedi dijele mnoge zajedničke stavove i interese u međunarodnim i regionalnim pitanjima. Zaista, svi mi odbacujemo monopol određenih moći nad globalnim odlukama i protivimo se podjeli svijeta na osnovu interesa velikih sila.

Svi pozivamo na prihvatanje kulturne raznolikosti, eliminaciju diskriminacije i poštovanje vjerskih vrijednosti muslimana u drugim društvima i u pravnim i međunarodnim institucijama. Svi mi imamo i odgovornosti i interese u okončanju islamofobije.

Otvorena rana Palestine je naša zajednička bol, a njeno zacjeljivanje je i naša kolektivna dužnost. Islamska Republika Iran pozdravlja herojsku otpornost palestinskog naroda i palestinski otpor u Gazi protiv brutalne agresije cionističkog okupatora. Potvrđujemo naše uvjerenje da će sigurnost i stabilnost u regiji biti postignuti samo priznavanjem prava palestinskog naroda na sve oblike otpora kao sredstva oslobođenja od okupacije, osiguranjem njegovih prirodnih i inherentnih prava, posebno na postizanje nezavisnosti, samoopredjeljenja, i okončanje okupacije, rasne diskriminacije, genocida i cionističkog državnog terorizma.

Potvrđujemo da terorizam i ekstremizam nanose patnju ne štedeći nikoga, što zahtijeva radikalna rješenja i međusobnu saradnju. To također zahtijeva okončanje vojnih sukoba između zemalja u regionu zasnovanih na istini, pravdi i legitimnim pravima naroda, kao i rješavanje unuttarnjih kriza mirnim putem. Samo cionistički okupator i strane sile imaju koristi od nastavka unutrašnjih kriza i sukoba u regionu.

Narodi u regionu zaslužuju da uživaju u plodovima ekonomskog razvoja i društvenog prosperiteta, a vlade moraju pomagati jedna drugoj radi postizanja napretka i prosperiteta. U tom kontekstu, najavljujem spremnost Irana da učestvuje u projektima ekonomskog razvoja, razvoja infrastrukture i transportnih koridora među susjednim zemljama. Iran je također spreman uključiti ove zemlje u koridore sjever-jug i istok-zapad unutar svoje teritorije.

Islamska Republika Iran snagu svojih susjeda smatra svojom vlastitom snagom i vjeruje da susjedi ne bi trebali povećavati svoje sposobnosti na račun drugih. Zaista, glavni prioritet iranske vanjske politike je proširenje saradnje sa susjedima.

Nova vlada Irana će nastojati da zadrži pristup sadašnje vlade jačanju odnosa sa susjednim zemljama i radiće na podizanju bilateralnih odnosa zasnovanih na međusobnom poštovanju nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, pod uslovom da zemlje regiona pokažu aktivnu i međusobnu saradnju.

Nuklearno oružje cionističkog entiteta predstavlja prijetnju cijelom regionu i međunarodnom miru i sigurnosti, što zahtijeva regionalnu i globalnu saradnju za Bliski istok bez oružja za masovno uništenje. Održivi mir i stabilnost u regionu Persijskog zaliva takođe zahtjevaju rješavanje različitih prijetnji i uspostavljanje sistema kolektivne saradnje i sigurnosti među susjednim zemljama.

Štaviše, upravljanje periodom previranja i tranzicije u postojećem međunarodnom sistemu zahtijeva inicijative usmjerene na regionalnu solidarnost i prevazilaženje ekstremizma u regionu i arogancije međunarodnih sila. U tom kontekstu, arapske i islamske zemlje, držeći se svojih kulturnih vrijednosti i rukovodeći se miroljubivim i tolerantnim islamskim učenjima, mogu igrati osnovnu ulogu u međunarodnim dijalozima i nastojanjima da promoviraju globalni mir i stabilnost.

/Masoud Pezeshkian je iranski kardiohirurg i reformistički političar koji je novoizabrani predsjednik Irana

Ovaj članak je na arapskom jeziku prvi put objavljen na portalu Al-Araby Al-Jadeed/

(TBT)Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.