Ultimate magazine theme for WordPress.

Ekstremne vrućine u SAD-u uzrokovale četiri smrtna slučaja

0 0


Sjedinjene Američke Države (SAD) zahvatio je u utorak toplotni val, zbog čega su tamošnje vlasti izdale upozorenje na opasnost od ekstremnih vrućina, a koje se odnosi na 146 miliona Amerikanaca, prenosi Anadolu.

Toplotni val srušio je temperaturne rekorde širom zapadnog SAD-a i uzrokovao je četiri smrtna slučaja u Oregonu, objavio je list “The Guardian”.

Upozorenja Nacionalne meteorološke službe o ekstremnoj vrućini na snazi su za dijelove Californije, Nevade, Arizone, Oregona, Washingtona i Idaha, dok se upozorenja o vrućini protežu na istočnu obalu, uključujući Floridu, Georgiju, Alabamu i Mississippi.

Vatrogasci se bore s brojnim novim požarima koji su u međuvremenu izbili kao posljedica vrućina. Od ponedjeljka, 73 velika aktivna požara gorjela su širom zemlje, zahvativši skoro pola miliona hektara.

Šumski požar u okrugu Santa Barbara u Californiji zahvatio je više od 20.000 hektara zemlje, javlja NBC News, dodajući da su izdate naredbe za evakuaciju za tu oblast.

Uprkos raspoređivanju helikoptera i vazdušnih tankera za borbu protiv plamena, požar se nastavio širiti.

Predviđa se da će California i Nevada doživjeti dodatne dnevne rekordno visoke temperature u narednoj sedmici, prenosi CNN.

Posljednjih dana, mnoge lokacije na zapadu i sjeverozapadu Pacifika dostigle su ili oborile prethodne temperaturne rekorde.

Najintenzivnije vrućine očekuju se u centralnoj i južnoj Californiji u narednim danima, ali neuobičajeno visoke temperature će uticati i na državu Washington, Idaho i Utah, piše “Washington Post”.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.

Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.