Ultimate magazine theme for WordPress.

EMIRATI SU POSTALI MAJKA SVIH MUSLIMANSKIH ZALA: Student deportiran iz UAE zbog uzvika ‘Sloboda Palestini’

0 0


FOTO: (AP /Jacquelyn Martin, ilustracija)

Student koji je na Njujorškom univerzitetu u Abu Dabiju u maju tokom ceremonije dodjele diploma uzviknuo “Sloboda Palestini” navodno je deportovan iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, prenosi agencija Beta pozivajući se na AP.

Student je to rekao kada je prišao da preuzme diplomu, noseći oko vrata tradicionalnu palestinsku maramu – kufiju.

Ujedinjeni Arapski Emirati pokušavaju balansirati svoj odnos prema ratu Hamasa i Izraela, čiju državnost su nedavno priznali.

Sa druge strane nude pomoć Palestincima, ali masovnih okupljanja i protesta poput onih širom svijeta za poziv na prekid vatre – nije bilo.

U UAE je inače političko javno izražavanje strogo kontrolirano, a političke partije su nelegalne.

Zabrana kufije

Takav stav preslikan je i na akademski život, a studenti kažu da su na Njujorškom univerzitetu aktivnosti u vezi sa ratom zabranjene, kao i da je na kulturne događaje u glavnom gradu zabranjen ulaz onima koji nose kufiju.

Odgovarajući na upit AP, Njujorški univerzitet navodi da je u kampusu “zagarantiran akademski autoritet”, ali da nigdje članovi univerziteta “nisu imuni na lokalni zakon”. “Univerzitet nema nadležnost nad imigracijom, ili radnjama, ili odlukama bilo koje nacije”, naveli su.

Vlada UAE nije odgovorila na zahtjev za komentar.

Prije ceremonije diplomiranja, studentima je rečeno da “isticati palestinsku zastavu bilo gde u kampusu nije dozvoljeno”.

Novinari AP-a su razgovarali sa više studenata koji su govorili o sličnim iskustvima kada je riječ o ratu u Gazi.

(TBT, AGENCIJE)Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.