Ultimate magazine theme for WordPress.

EU kaznio Apple sa 1,8 milijardi eura zbog ograničenja na streaming muzike

0 1


Apple je kažnjen od 1,8 milijardi eura od strane EU nakon istrage o ograničenjima koje je njegov App Store nametnuo dobavljačima za streaming muzike kao što je Spotify.

Evropska komisija, izvršna vlast EU, izrekla je kaznu nakon što je utvrdila da je proizvođač iPhonea prekršio zakon o konkurenciji uvodeći ograničenja na programere aplikacija. Istraga, pokrenuta nakon žalbe od strane Spotifyja, fokusirala  na ograničenje koje je onemogućavalo programere da obavijeste korisnike iPhonea i iPada o alternativnim načinima pretplate na njihove servise za streaming muzike, koji zaobilaze Apple.

Spotify tvrdi da ograničenja idu u prilog Appleovom rivalskom servisu za streaming muzike, Apple Music.

Spotify i drugi provajderi aplikacija dugogodišnji su kritičari Appleovog App Store-a, za koji tvrde da guši konkurenciju, na primjer, naplaćujući 30% naknade za aplikacije i kupovinu unutar aplikacije. Međutim, Apple je najavio planove da omogući korisnicima iz EU da preuzimaju aplikacije na iPhone izvan App Store-a, kao odgovor na uvođenje Zakona o digitalnim tržištima trgovačkog bloka (DMA), koji je uveden da reguliše velike tehnološke firme kao što su Apple, Microsoft i Meta Marka Zuckerberga.

DMA koji je prošle godine uvela Evropska unija osmišljen je kako bi utro put za veću konkurenciju u nekim od oblasti koje najstrože čuvaju tehnološke kompanije, uključujući Apple Wallet i Google Pay, te da ukloni njihove ovlasti nadzora.

Tehnološke kompanije dobile su šest mjeseci od augusta prošle godine da ispoštuju potpunu listu onoga što treba i ne treba po novim zakonima, nakon čega bi mogle biti kažnjene do 10% svog prometa. U Metinom slučaju, to bi bilo 10% od 120 milijardi dolara (95 milijardi funti).

(TIP/Izvor: federalna.ba/The Guardian/Foto: Ilustracija)Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.