Ultimate magazine theme for WordPress.

Evropska komisija predložila novi program namjenske industrije vrijedan 1,5 milijardi eura

0 0


Evropska komisija u utorak je predložila novi program namjenske industrije vrijedan 1,5 milijardi eura, koji bi se finansirao iz budžeta Evropske unije za period od 2025. do 2027. godine.

Novi program poziva 27 država članica EU da zajedno nabave najmanje 40 posto svoje vojne opreme do 2030. godine i ima za cilj da vrijednost vojne trgovine unutar EU predstavlja najmanje 35 posto vojnog tržišta EU, dodaje se.

– Kako bi se povećala spremnost evropske namjenske industrije, države članice moraju ulagati više, bolje, zajednički i evropski – navodi se u saopćenju Evropske komisije.

Ruski rat u Ukrajini potaknuo je brojne evropske zemlje da povećaju vojnu potrošnju, iako zvaničnici EU tvrde da su isključivo nacionalni napori manje efikasni i žele da tijela EU igraju veću ulogu u politici namjenske industrije.

Evropska komisija također nastoji pomoći evropskoj namjenskoj industriji da se bolje pripremi za postojeće i potencijalne velike izazove kao što je iznenadni porast potražnje za velikim količinama artiljerijske municije.

Komisija je također predložila da se dio profita ostvarenog od zamrznute ruske imovine iskoristi za finansiranje kupovine oružja za Ukrajinu, prenosi Reuters.​

(TIP/Izvor: Fena/Foto: Ilustracija)Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.