Ultimate magazine theme for WordPress.

Fikret Hodžić se žalio na odluku Suda BiH

0 2


Fikret Hodžić, koji je pravosnažno osuđen s Fadilom Novalićem i Fahrudinom Solakom za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora tokom pandemije koronavirusa, uložio je žalbu na odluku kojom mu je odbijena odgoda izvršenja kazne zatvora, saopšteno je iz Državnog suda.

Fikret Hodžić. Foto: BIRN BiH

Sud je ranije odbio molbe Hodžića, Solaka i Novalića za odgodu izvršenja zatvorske kazne.

“Osuđeni Fahrudin Solak i Fadil Novalić još nisu uložili žalbe na rješenja o odbijanju molbe za odgađanje izvršenja kazne zatvora“, navodi se u saopštenju Suda BiH, te dodaje da osuđeno lice ima pravo žalbe u roku od tri dana od dana prijema rješenja.

Iz Suda su pojasnili da će, nakon odluke po žalbi koja odgađa izvršenje kazne, obavijestiti osuđene kada su dužni javiti se na izdržavanje kazne zatvora.

U saopštenju koje je dostavljeno medijima se navodi i da se potjernica za osuđenim licem raspisuje tek nakon što to lice zaprimi pravosnažnu odluku, u kojoj se navodi dan javljanja u Zavod, te ako se dobrovoljno ne javi na izdržavanje kazne zatvora i ako njegovo sprovođenje putem sudske policije bude neuspješno. Tek tad su ispunjeni uslovi za raspisivanje potjernice za osuđenim.

Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je presudu kojom su bivši federalni premijer Novalić, bivši direktor Federalne uprave civilne zaštite Solak i vlasnik firme “F.H. Srebrena malina” Hodžić osuđeni na ukupno 15 godina zatvora za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora vrijednih 10,5 miliona maraka tokom pandemije koronavirusa.

Novalić je osuđen na četiri godine zatvora, Solak na jedinstvenu kaznu od šest godina, a Hodžić na pet godina zatvora.

Pravno lice “Srebrena malina” proglašeno je odgovornim jer je raspolagalo protivpravno stečenom imovinom i izrečena mu je novčana kazna od 200.000 KM, koja se mora platiti u roku od 60 dana od dana pravosnažnosti presude.

Bivša federalna ministrica finansija Jelka Miličević ovom presudom je oslobođena optužbe za nesavjestan rad u službi.


Post Views: 7

Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.