Ultimate magazine theme for WordPress.

Francuski parlament izglasao odluku kojom je abortus postao ustavno pravo

0 1


Na posebnoj zajedničkoj sjednici oba doma, francuski parlament je izglasao da se pravo na abortus upiše u Ustav, čime je Francuska postala prva zemlja na svijetu koja je to učinila, javlja Anadolu.

Ukupno 780 zastupnika i senatora dalo je saglasnost da se u član 34. Ustava Francuske unese rečenica: “Zakonom se utvrđuju uslovi pod kojima se ostvaruje sloboda zagarantovana ženi da pribjegne dobrovoljnom prekidu trudnoće“. Protiv je glasalo 72 parlamentaraca.

Stotine demonstranata okupilo se u Versaju pod zastavom udruženja “Marš za život“, u blizini mjesta na kojem je održano glasanje, opisujući taj dan kao “dan žalosti“.

Oni su takođe optužili vladu da izbjegava svoje obaveze prema trudnicama, posebno mladim ženama, kako bi im olakšala trudnoću i obezbijedila zdrave uslove pogodne za porođaj.

Četiri dana prije 8. marta, Međunarodnog dana žena, na posebnoj sjednici završena je duga politička bitka koju je pokrenula ljevica, a konačno usvojila Vlada nakon nekoliko parlamentarnih inicijativa.

Ovaj dan, koji pristalice te mjere pozdravljaju kao historijski, dolazi uoči 50. godišnjice zakona iz 1975. koji je legalizirao abortus u Francuskoj.

Premijer Gabriel Attal pozdravio je odluku i kazao da je ovo korak koji će ući u historiju.

“Francuska je vjerna svom naslijeđu… kao domovina ljudskih prava i prije svega prava žena“, poručio je on.

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron također je pozdravio ovu odluku parlamenta, nazvavši je činom “francuskog ponosa“, a također je najavio da će se 8. marta održati ceremonija potpisivanja relevantnih ustavnih promjena.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.

Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.