Ultimate magazine theme for WordPress.

FRANCUZI SE RUGAJU GLADNIM PALESTINCIMA DOK POSTE: Francuski list Liberation ismijava izgladnjele Palestince

0 2


FOTO: (karikatura)

Francuski dnevni list Liberation našao se na udaru kritike zbog objavljivanja karikature koja ismijava posteće Palestince u Gazi u potrazi za hranom.

Crtani film umjetnice Corinne Rey prikazuje mršavog Palestinca koji juri za pacovima i žoharima usred ruševina i uništenih zgrada. Žena u crtiću ga šamara po rukama i opominje, govoreći: “Ne prije zalaska sunca.”

To je podijeljeno na X u ponedjeljak, uz natpis: “Ramazan u Gazi”, koji se odnosi na muslimanski sveti mjesec tokom kojeg se vjernici uzdržavaju od svih oblika hrane i pića tokom dana.

Korisnici društvenih mreža osudili su ilustraciju kao “rasističku”, “dehumanizirajuću” i “mučni” primjer javnog izražavanja dok se stotine hiljada Palestinaca suočavaju s glađu zbog toga što je Izrael spriječio pomoć u ratom razorenoj enklavi.

“Odličan primjer kako zapadni i francuski mediji dehumaniziraju Palestince i zanemaruju trenutni proces genocida i etničkog čišćenja palestinskog naroda u Pojasu Gaze”, naveo je jedan korisnik na društvenim mrežama.

Drugi kritičar karikature napisao je da list lijevog centra satirira “najbrže, najkatastrofalnije, namjerno izgladnjivanje stanovništva ikada… rugajući se 2,3 miliona izgladnjelih Palestinaca pod izraelskim bombardiranjem SAD-UK-EU, od kojih su polovina djeca”.

Izrael je 9. oktobra prekinuo sve gorivo, hranu, vodu, pomoć i struju za Gazu. Njegovo nemilosrdno bombardovanje bolnica, pekara, supermarketa i apoteka u opkoljenom pojasu dovelo je do potpunog kolapsa medicinskog sektora i prisililo ljude da pronađu ostatke hrane kako bi preživjeli.

UN i nekoliko humanitarnih agencija više puta su upozoravali da je Gaza na rubu gladi, pozivajući Izrael da odmah dozvoli pomoć.

Najmanje 27 ljudi umrlo je od pothranjenosti i dehidracije od početka rata, uključujući i 10-godišnje dijete sa cerebralnom paralizom.

‘Odvratan primjer’

Rey je u utorak otišla na X kako bi branila svoj rad, tvrdeći da njen crtež ima za cilj da rasvijetli očaj Palestinaca, „ukazala na glad u Gazi“, kao i da ponudi kritiku religije.

Dok su neki korisnici branili Reyin crtani film kao slobodu izražavanja, drugi su izrazili nezadovoljstvo onim što su nazvali pogrešno postavljenim prioritetom usred rata koji je u toku.

“Stanovništvo je masakrirano 4 mjeseca, a oni koji su još živi gladuju i ova buržoazija smatra da je hitno ‘kritizirati religiju’”, rekao je jedan korisnik.

Nekoliko korisnika je također reklo da je ilustracija samo još jedan primjer sistemske diskriminacije muslimana i Arapa u francuskom društvu, za koju mnogi muslimani kažu da se samo povećala s početkom rata u Gazi.

Crtani film je “odvratan primjer kako su antipalestinski rasizam i antimuslimanska netrpeljivost zahvatili veliki dio ljevice u francuskom društvu”, rekao je jedan korisnik.

U februaru 2023. godine, kontroverzni francuski satirični magazin Charlie Hebdo suočio se s kritikama zbog ismijavanja žrtava tursko-sirijskog zemljotresa, koji je odnio živote više od 55.000 ljudi, a desetine hiljada povrijeđenih.

(TBT)Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.