Ultimate magazine theme for WordPress.

Glad koju je stvorio čovjek u Gazi još uvijek može se spriječiti

0 0


Kako stručnjaci upozoravaju da je Gaza na ivici katastrofalne gladi, šef UN-a za ljudska prava rekao je u utorak da se takva “katastrofa koju je napravio čovjek” ipak može spriječiti, javlja Anadolu.

“Projektovana neminovna glad u Gazi može i mora biti spriječena. Zvona za uzbunu koja su se proteklih mjeseci oglasila od strane UN-a, uključujući i moju kancelariju, nisu uvažena,” pročitao je glasnogovornik za ljudska prava Jeremy Laurence komentar Volkera Turka na brifingu u Ženevi.

Poručio je da se “ova katastrofa, koja je nastala od strane ljudi, u potpunosti mogla spriječiti”.

Glad je “rezultat opsežnih ograničenja Izraela za ulazak i distribuciju humanitarne pomoći i komercijalne robe, raseljavanja većine stanovništva, kao i uništavanja ključne civilne infrastrukture”, rekao je Turk, naglašavajući da se zakon i red ruše dok očaj raste.

Pozvao je Izrael da osigura da stanovništvo može pristupiti ovoj pomoći na “siguran i dostojanstven način”.

“Sat otkucava”, rekao je Turk.

Šef za ljudska prava je ponovio svoj poziv na potpunu obnovu osnovnih usluga i hitan prekid vatre.

Za genocid optuženi Izrael je počeo napade na Pojas Gaze nakon 7. oktobra prošle godine i prekograničnog napada Hamasa.

U napadima od 7. oktobra prošle godine ubijeno je 31.819 Palestinaca, dok je 73.934 povrijeđeno.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno s akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.

Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.