Ultimate magazine theme for WordPress.

Godišnje od sepse umre 11 miliona ljudi: Novi test krvi uz korištenje AI tehnologije mogao bi pomoći | RTVTK

0 0


Ljekari tvrde da bi kombinovanje jednostavnog testa krvi sa vještačkom inteligencijom (AI) moglo da pomogne da se brže dijagnostikuje sepsa i identifikuju pacijenti s najvećim rizikom od teških komplikacija.

Svake godine od sepse život izgubi oko 11 miliona ljudi širom svijeta, piše Guardian i navodi da medicinski stručnjaci koji su kombinovali jedinstveni, individualni molekularni potpis sepse sa alatima AI da bi predvidjeli rizik od otkazivanja organa i smrti pacijenta tvrde da bi dualni pristup koji uključuje test krvi i korištenje AI mogao brže da dijagnostikuje visokorizične pacijente i doprinese spašavanju ljudskih života.

Dr. Liza Melhamar s Univerziteta Lund u Švedskoj ističe da je veoma važno da se pacijenti kod kojih postoji sumnja na sepsu identifikuju prije početka otkazivanja organa, piše Euronews.

– Test krvi u kombinaciji sa personalizovanim modelom rizika ima potencijal da spasi živote pružanjem preciznije dijagnoze sepse i određivanjem tipa pacijenta koji može da razvije teže kliničke manifestacije – ukazuje Melhamar.

RTVTK/AVAZSource link

Leave A Reply

Your email address will not be published.