Ultimate magazine theme for WordPress.

Google isključio AI generator slika nakon što je generisao ‘‘rasno raznovrsne‘‘ SS vojnike

0 2

U današnjem svijetu inkluzivnosti sve više se gura narativ o rasnoj i rodnoj raznovrsnosti u umjetnosti. Google-ov Gemini je to doveo ‘‘na sljedeći nivo‘‘ kada ga je jedan korisnik zamolio da generiše slike njemačkih vojnika iz Drugog svjetskog rata. 

Google je odlučio da zaustavi svoj generator AI slika, Gemini, nakon zabrinutosti zbog toga što ovaj alat proizvodi historijski netačne slike, uključujući različite prikaze nacističkih vojnika tokom Drugog svjetskog rata. Kompanija je priznala probleme u izjavi na društvenim mrežama, navodeći da radi na rješavanju problema s Geminijevom funkcijom generiranja slika, piše Futurism.com.

Ovaj potez dolazi nekoliko sedmica nakon što je Google predstavio Gemini, omogućavajući korisnicima da kreiraju slike generisane umjetnom inteligencijom. Alat, ranije poznat kao Bard, već se suočio s izazovima, doživio je debi demo neuspjeh koji je uticao na dionice matične kompanije Alphabet.

Kritičari su optužili Google za diskriminaciju prema bijelcima, jer se činilo da AI autonomno unosi raznolikost u historijske slike bez korisničkog unosa, što je dovelo do bizarnih i uvredljivih rezultata. Googleova odluka da pauzira funkciju generisanja slika ukazuje na izazove sa kojima se sistem vještačke inteligencije susreću u navigaciji osjetljivim historijskim kontekstima.

U konkurentskom okruženju umjetna inteligencija, Google drži korak s OpenAI-om koji podržava Microsoft, a koji je nedavno skrenuo pažnju na svoj AI video generator, Sora. Dok Google inženjeri rade na poboljšanju Geminija, incident naglašava nepredvidivu prirodu AI tehnologije, naglašavajući potencijal za velike greške i potrebu za stalnim usavršavanjem. Pauza također nudi Googleu priliku da se pozabavi svim potencijalnim problemima vezanim za autorska prava u vezi s alatom.

Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.