Ultimate magazine theme for WordPress.

Grupa “Rejjan” Kalesijca Rijada Imamovića povodom 20 godina postojanja predstavila singl “Junus a.s.” | RTVTK

0 1


Grupa Rejjan, jedan od najpoznatijih vokalnih ansambala duhovne muzike u Bosni i Hercegovini, sa ponosom obilježava dvadesetu godina postojanja. Kroz protekle dvije decenije, grupa Rejjan je ostavila neizbrisiv trag u kulturnom i duhovnom pejzažu zemlje, doprinoseći ne samo umjetničkoj sceni duhovne muzike Bošnjaka nego i očuvanju bogate tradicije i kulture sjećanja na značajne datume u historiji Bosne.

Kako bi obilježili dvije decenije postojanja te javnosti ponudili užitak za uši, grupa Rejjan predstavila je singl za kasidu “Junus a.s.” Kasida je autorsko djelo Dževada Ibrahimovića, trenutno vodećeg bosanskohercegovačkog tekstopisca ilahija i kasida. Ona donosi jedinstvenu priču inspirisanu životom poslanika Junusa a.s. te njegovu borbu i pokajanje kako bi zadobio Božiju milost. Za muziku i aranžman zaslužan je Abdulkerim Popaja, čiji talent i posvećenost doprinose bogatstvu zvuka grupe Rejjan. Scenario i produkciju spota potpisuje Sulejman Muratović, jedan od najpriznatijih producenata duhovne muzike Bošnjaka 21. stoljeća.

Spot za “Junus a.s.” nije samo vizualna poslastica, već i putovanje kroz morske dubine i prostranstva Njegove Milosti.  Sniman na prelijepim lokacijama na otoku Pagu u Hrvatskoj, spot odiše autentičnošću i prefinjenim prikazom morskog svijeta, kao netaknute blagodati sa kojom smo počašćeni.

Grupa Rejjan je ostvarila nekoliko značajnih projekata koji su imali širok utjecaj na kulturu i duhovnu baštinu Bošnjaka. Još od naše Ramazanske večeri, koja je neizostavna tokom ramazanskih trpeza i iftara, naša posvećenost tradiciji, kroz autentične interpretacije ilahija i kasida, privukla je pažnju i poštovanje publike širom regije, a to najbolje potvrđuje veliki broj koncerata koji je iza nas. Neizostavan dio našeg rada su tri studijska albuma, što je posebno impresivno ako uzmemo u obzir da su članovi grupe, pored svog umjetničkog angažmana, posvećeni svojim profesionalnim angažmanima. Svoj doprinos udruženju “Rejjan” i duhovnoj muzici, članovi grupe su uvijek davali iz istinske ljubavi prema umjetnosti i duhovnosti sve ove godine, na šta smo neizmjerno ponosni” rekao je Kalesijac Rijad Imamović, predsjednik Udruženja za promociju multikulturalnosti Rejjan i menadžer grupe.

Kao vrhunac svoga rada u proteklih dvadeset godina, grupa Rejjan najavila je i svoj najnoviji i najzahtjevniji projekt do sada – izdavanje notne knjige pod nazivom “Melodije Duše”. Imamović kaže da ova zbirka ilahija i kasida sa notnim zapisima predstavlja prvi takav poduhvat u Bosni i Hercegovini, pružajući podršku ne samo mladim talentima koji se bave muzikom, već i svima koji žele istražiti bogatstvo islamske muzičke tradicije. “Melodije duše” će unaprijediti i sačuvati duhovno i muzičko stvaralaštvo Bošnjaka u 21. vijeku, nudeći novi vid izražavanja i povezivanja kroz umjetnost, duhovnost i saradnju između različitih religijskih izražaja. Knjiga sadrži note sa izvornim tekstovima Grupe, te za pet instrumenata koje sviraju (violinu, gitaru, klavir, klarinet i perkusije).

Kasida koja govori o Junusu a.s već je pobrala simpatije publike. Komentari na YouTube kanalu Grupe “Rejjan” su itekako pozitivni.Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.