Ultimate magazine theme for WordPress.

HAMAS OBJAVIO USLOVE ZA RAZMJENU TALACA SA IZRAELOM: Može se provesti samo…

0 1


[{“img”:”/img/vijesti/2024/03/hamas-objavio-uslove-za-razmjenu-taoca-s-izraelom-hamas_65e.jpg”,”full”:”/img/vijesti/2024/03/hamas-objavio-uslove-za-razmjenu-taoca-s-izraelom-hamas_65e.jpg”,”caption”:”Ilustracija: Profimedia”,”bg”:”3c3b39″}]

Razmjena palestinskih zatvorenika i izraelskih talaca u Gazi može se provesti samo nakon primirja, rekao je danas istaknuti zvaničnik Hamasa Osama Hamdan, dok traju zasad neuspješni pregovori u Kairu između Hamasa, Egipta i Katara.

Hamdan je na konferenciji za medije u Bejrutu ponovio uslove svoje grupe za sporazum: kraj izraelske vojne ofanzive, povlačenje vojnika iz Pojasa Gaza i povratak protjeranih Palestinaca, koji su se raselili po Pojasu Gaze, u svoje domove.

“Pokret je u protekla dva dana predstavio svoj stav o danom prijedlogu bratskih posrednika Katara i Egipta. Ponovili smo svoje uslove za primirje – puno povlačenje iz Pojasa i povratak izbjeglih, pogotovo na sjever”, rekao je.

Humanitarna situacija posebno je teška na tom području. Vjeruje se da su stotine hiljada stanovnika i dalje tamo usprkos naredbama Izraela za evakuaciju. Ujedinjeni narodi ne uspijevaju poslati humanitarnu pomoć na sjever od 23. januara. Izraelske vlasti odbile su pristup konvojima UN-a na koje su izraelski vojnici pucali, piše Reuters.

SAD, najveći pobornik Izraela u vojnoj i diplomatskoj pomoći, u subotu je izveo svoj prvi u nizu spuštanja humanitarne pomoći iz zraka u Gazi.

Hamdan je novinarima rekao da Washingtonu poručuju da je “od slanja pomoći važnije zaustavljanje opskrbe Izraela naoružanjem”.

Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.