Ultimate magazine theme for WordPress.

HAMASOVCI OŠTRO ODBACUJU OPTUŽBE ZA MASOVNA SILOVANJA: ‘To je laž, ne postoji nijedno svjedočanstvo. Žele nas ocrniti‘

0 1


FOTO: (Shutterstock)

“Optužbe” koje se odnose na silovanja i seksualna nasilja koja su počinili pripadnici Hamasa tokom tog napada “lažne” su i “neutemeljene” i u izvještaju se ne citira “nijedno svjedočanstvo žrtava”, ustvrdio je Hamas.

Priče o Hamasovim silovanjima su pune rupa, ali zato rabin izraelske vojske kaže da treba silovati ‘privlačne nežidovke‘

U izvještaju objavljenom u ponedjeljak, posebna predstavnica UN-a za seksualna nasilja u sukobima, Pramila Patten, navodi da postoje “dobri razlozi vjerovati” da su žrtve Hamasova napada 7. oktobraa bile silovane. Izvještaj spominje “silovanja i skupna silovanja, na najmanje tri mjesta” na “periferiji Gaze” 7. oktobra, tačnije na lokaciji festivala Nova.

“Odlučno odbacujemo to izvješatj i žalimo zbog njega”, poručio je Hamas, ocijenivši da izvještaj ima za cilj “dijabolizaciju palestinskog otpora”. “Unatoč lažnim optužbama gđe. Patten, njen izvještaj ne navodi nijedno svjedočanstvo…”, dodao je Hamas, koji opetovano niječe da se takvo šta dogodilo.

U svojem izvještaju Patten, koja je početkom februara provela dva i pola sedmice u Izraelu i na Zapadnoj obali, dodaje da ima “dobre razloge vjerovati da se takva nasilja i dalje događaju”, referirajući se na taoce u Pojasu Gaze.

Uoči objave izvještaja, Izrael je opozvao svog ambasadora pri UN-u, optuživši tu instituciju, s kojom ima napete odnose, da želi “šutke prijeći” preko Pattenina izvještaja.

Hamas je 7. oktobra u Izraelu oteo oko 250 ljudi i odveo ih u Pojas Gaze. U napadu je poginulo 1160 ljudi, većinom civili, po podacima AFP-a na osnovi službenih izraelskih podataka. Po izraelskim vlastima, još 130 talaca nalazi se u Pojasu Gaze, od kojih je 31 vjerovatno mrtav.

U izraelskim vojnim operacijama u Pojasu Gaze, pokrenutima kao odgovor na taj napad, poginulo je više od 30.600 ljudi, većinom civili, po Hamasovu ministarstvu zdravlja.

(TBT)Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.