Ultimate magazine theme for WordPress.

HEJ MUBAREK RAMAZAN: ‘Kada dođe Ramazan, vrata milosti se otvaraju, kapija Vatre se zatvaraju, a šejtani okovani“

0 2


FOTO: (AFP)

Istoričari navode da je prva osoba koja je postila mjesec ramazan bio poslanik Nüh (عليه السلام) kada je napustio Arku. Već smo spomenuli da je Mudžahid rekao da je Allah učinio da je post u mjesecu ramazanu obavezan za svaki narod, a poznato je da je bilo naroda prije Nūha, a Allah ﷻ najbolje zna. Riječ za mjesec, šehr, izvedena je od išhār, što znači učiniti nešto poznatim na takav način da nikome nije teško to znati. Glagol se također koristi za izvlačenje mača iz korica. Naziv Ramadan je izveden od ramada, ono što gori, jer trbuh postača gori od žeđi. Ramda’ je intenzivna vrućina. U hadisu stoji: ‘Namaz pokajnika je kao kada se spaljuju mlade kamile (ramidat).’ Tada se noge mladih kamila opeku i one kleče od velike vrućine. Kaže se da je mjesec dobio naziv jer je to bilo vrijeme velikih vrućina i tako je izvedeno od ramdā. Al-Jawharī je rekao da je množina ramadānāt i armida’. Kažu da su, kada su nazivi mjeseca prenijeti sa drevnog jezika, dobili nazive po vremenima u kojima su nastali, a ovaj mjesec se poklopio sa danima velikih vrućina i odatle potiče njegov naziv. Rečeno je da se tako zove zato što sagorijeva pogrešne radnje pomoću ispravnih dijela. Potiče od irmād, što znači ‘goriti’, glagola koji se koristi kada su noge spaljene od vrućine. Glagol se također može koristiti za nešto što nekoga povrijeđuje (bukvalno ‘spaljuje’). Kaže se da je to zato što u njemu srca primaju vrelinu opomena i razmišljanja o budućem svijetu dok pijesak i kamenje sagorevaju sunčevom toplinom. Ramdā’ je također spaljeno kamenje. Glagol se takođe koristi za stavljanje oštrice između dva kamena i udaranje da bi se istanjila. Takva oštrica se zove ramīd i marmud. Mjesec se tako zove jer su u Ramadanu pripremali svoje oružje kako bi se s njim borili u Ševalu prije dolaska svetih mjeseci. Al-Mawardī je ispričao da je njegovo ime u džahilijetu bilo Natik.

Izjava implicira: ‘Za vas je obavezan post mjeseca ramazana’ ili ‘dio onoga što vam je propisano je mjesec ramazan.’ Takođe se kaže da je ova fraza samo deskriptivna. ‘Mjesec’ se spominje drugi put u ajetu radi poštovanja, kao što se pojavljuje i drugdje u Kur’anu.

Postoji neslaganje oko toga da li se može reći samo ‘ramadan’ umjesto ‘mjesec ramazana’. Mudžahidu se to nije svidjelo i rekao je da to treba reći na način na koji je to Allah rekao. U izvještaju nalazimo: ‘Ne govori Ramazan. Pripišite ga kao što ga je Allah pripisao u Kur’anu. Rekao je, “mjesec ramazan”.” On je govorio: ‘Čuo sam da je to jedno od Allahovih imena.’ Zato nije volio koristiti množinu. On je tvrdio iz premise onoga što je ispričao da je to jedno od Allahovih imena. Ovo nije ispravno. Dolazi iz hadisa Abu Ma’shar Nujayha koji je slab. Šta je znak je da je dozvoljeno izgovarati ‘Ramazan’ samostalno, kao što je potvrđeno u as-Sihāhu i drugdje.

Muslim prenosi od Abu Hurejre da je Allahov Poslanik ﷺ rekao: ‘Kada dođe Ramazan, vrata milosti se otvaraju, kapija Vatre se zatvaraju, a šejtani okovani. U Sahihu od al-Bustija nalazimo da je Allahov Poslanik ﷺ, rekao: ‘Kada dođe Ramazan, vrata milosti se otvaraju, vrata Džehennema se zatvaraju, a šejtani okovani.’ Prenosi se od Ibn Šihaba od Enasa ibn Ebi Anasa od njegovog oca da je čuo kako Ebu Hurejre to govori. Al-Bustī je rekao da je ovaj Anas ibn Abī Anas bio otac Malika ibn Anasa i da se Abu Anas zvao Mālik ibn Abī ‘Amir. Bio je jedan od povjerljivih ljudi u Medini. Njegovo puno ime je Mālik ibn Abī ‘Amir ibn ‘Amr ibn al-Harith ibn ‘Uthman ibn Juthayl ibn ‘Amr iz Dhū Aşbagha iz jemenskih plemena.

En-Nasā’ī prenosi od Ebu Hurejre da je Allahov Poslanik rekao: ‘Došao vam je ramazan, blagoslovljeni mjesec. Allah vam je propisao da postite u njemu. U njemu se otvaraju kapije raja, zatvaraju se kapije pakla i neposlušni šejtani su okovani. Sadrži noć bolju od a hiljadu meseci. Svako ko je lišen njenog dobra zaista je uskraćen.’ Abu Hatim al-Bustī je također to prenio. ‘Nepokorni’ definira ‘šejtane’.

En-Nasā’ī prenosi od Ibn ‘Abbasa da je Allahov Poslanik ﷺ rekao jednoj ženi ensarija, ‘Obavi umru u Ramazanu. Umra je u njemu ekvivalentno hadžu.’ En-Nasā’ī također prenosi od ‘Abd ar-Rahmana ibn ‘Awfa da je ispričao da je Allahov Poslanik ﷺ rekao: ‘Allah Uzvišeni je propisao Ramazanski post za vas i ja sam vam učinio sunnetom za klanjanje noći u njemu. Svako ko u mjesecu Ramazanu posti i moli se noću u vjeri i u iščekivanju nagrade, izlazi iz svojih pogrešnih postupka kao onog dana kada ga je majka rodila.’ Postoji mnogo takvih hadisa, a u svima se izostavlja riječ ‘mjesec’.

Izvrsnost Ramazana je ogromna i njegova nagrada je ogromna. Na to ukazuje značenje toga što je izvedeno iz pojma da je nešto što spaljuje hrđava djela, kako se navode u hadisima koje smo spomenuli.

(TBT, S.S.)Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.