Ultimate magazine theme for WordPress.

Hoće li Dodiku biti zabranjeno političko djelovanje? – “Bez njega, šanse SNSD-a su prepolovljene” – PressMedia

0 0


Iako je posljednjih sedmica predsjednik Ujedinjene Srpske i prvi čovjek Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić promovisan u generala vladajuće koalicije, dešavanja u proteklih nekoliko dana nagovještavaju obračun SNSD-a i US-a uoči lokalnih izbora u oktobru.

(NE)PRIRODAN PUT

Direktor Aerodroma Republike Srpske Natalija Trivić napustila je Ujedinjenu Srpsku, a za njom je krenuo i odbornik ove stranke u Skupštini Grada Banja Luka Željko Amidžić. Prije njih stranku su napustili bivši direktor Civilne zaštite Republike Srpske Milan Novitović, poslanik u NSRS-u Kostadin Vasić, načelnik Opštine Šekovići Miladin Lazić i njegov brat i direktor Agencije za agrarna plaćanja Mitar Lazić.

Stevandić je rekao da Ujedinjena Srpska godinama pravi evidenciju funkcionera koji su se obraćali javnosti i radili, kao i onih koji nisu ništa radili na tom planu. On je ocijenio da svi u Ujedinjenoj Srpskoj moraju i trebaju da rade.

– Jednostavno, podvukli smo crtu i Natalija Trivić nije jedini slučaj. Nekima smo pokazali put. To je prirodan put selekcije onih koji rade i onih koji ne rade. Oni članovi partije koji nemaju političke izjave i rad, koji se ne oglašavaju u važnim situacijama i ne učestvuju u javnom životu Republike Srpske, ne zaslužuju ni da imaju funkcije, kazao je Stevandić.

Nije Ujedinjena Srpska jedina stranka koalicije protiv koje SNSD vodi hladni rat. Drugi partner na listi za odstrel je DEMOS. Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik prije nekoliko dana je otvoreno rekao kako SNSD neće dozvoliti da DEMOS ima kandidata za načelnika Pala. Nedugo nakon toga na Palama je zapaljen automobil Đorđa Jugovića, sina načelnika Opštine Pale Boška Jugovića (SNSD), ali i auto vlasnika ugostiteljskog objekta Amfora na Palama Ognjena Vukadina. Vukadin je ujedno i kum poslanika DEMOS-a u parlamentu Republike Srpske Ace Stanišića, koji je već bio viđen kao novi načelnik Pala. Jugović je upozoren, jer je Stanišićev zet.

– Milorad Dodik je posjetio Pale, politički skinuo glavu Jugoviću i presjekao da mlađani Škipina, poslanik SNSD-a, bude kandidat ove stranke za načelnika Pala, kao eksponent krupnog kapitala sa Jahorine, napisao je Nebojša Vukanović.

SVI SU OPASNOST

– Nema nikakve sumnje da se unutar vladajuće koalicije vodi rat. Više je nego jasno da Dodik želi što manje protivnika u oktobru. Proces pred Sudom BiH i nekoliko loših poteza su van svake sumnje oborili njegov rejting. On može da pobijedi samo ako nema snažnu konkurenciju. A neće je imati ukoliko je eliminiše, kaže za Oslobođenje novinar Dragan Maksimović.

On dodaje da bi se veoma lako moglo desiti da Dodiku bude zabranjeno političko djelovanje prije lokalnih izbora, a onda bi SNSD bio u velikom problemu, jer ova stranka svoju realnu političku moć crpi iz Dodikove ličnosti.

– Bez Dodika u igri, šanse SNSD-a su prepolovljene. Možda i više od toga. Bez Dodika, svi su opasnost. Ujedinjena Srpska je narasla u proteklih nekoliko godina, kao i DEMOS. Sve se radi da se iz igre ukloni SDS i još nekoliko krupnijih igrača. Onda bi na terenu ostao samo SNSD koji bi i bez kapitena mogao da osvoji sve što su u stranci planirali, istakao je Maksimović, piše Oslobođenje.

Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.