Ultimate magazine theme for WordPress.

HODORKOVSKI ISMIJAO PUTINA: Ruski predsjednik izrekao 12 laži u razgovoru s Carlsonom

0 1


Intervju koji je Vladimir Putin dao Tuckeru Carlsonu, kao prvome stranome novinaru od početka agresije na Ukrajinu, izazvao je brojne komentare.

Ipak možda je najznačajniji ovaj koji je na X-u objavio bivši najbogatiji ruski oligarh Mihail Hodorkovski, koji je nakon suđenja i zatvora, te odlaska iz Rusije postao jedan od najvećih Putinovih kritičara. Hodorkovski je u tvitu naveo 12 Putinovih laži i naveo koja je prava istina.

1. Rusija je postala najveća evropska ekonomija

Istina: Rusija je na 32. mjestu u Europi po BDP-u po glavi stanovnika.

2. Putinova stara laž o američkim obećanjima da se NATO neće širiti na istok

Istina: Nikada nije bilo takvog sporazuma – čak je to rekao i Gorbačov – a u svakom slučaju zemlje pristupaju NATO-u svojom voljom. Ako Putin nije želio da NATO raste, nije trebao objaviti rat svojim susjedima, piše Hodorkovski, prenosi Nova.rs.

3. Nikada nisam rekao da se SAD spremaju napasti Rusiju

Istina: Rekao je to, tri dana prije invazije na Ukrajinu, za koju je kazao da će biti “uporište” za napad NATO-a.

4. Protesti na Majdanu postali su nasilni, iako je Janukovič odbio upotrijebiti bilo kakvu silu

Istina: Janukovičeva interventna policija Berkut brutalno je rastjerala demonstrante, a njezini su snajperisti u fenruaru 2014. godine u tri dana ubili 76 ljudi

5. Kijev je započeo sukob u Donbasu koristeći zračne snage protiv civila

Istina: Sukob je započeo 12. aprila 2014., kada je službenik FSB-a Igor Girkin poveo “separatiste” da zauzmu grad Slavjansk. Ukrajina je svoju avijaciju prvi put upotrijebila kao odgovor 26. maja, u borbi za aerodrome u Donjecku.

6. Ukrajina je umjetna tvorevina stvorena na inicijativu Josifa Staljina

Istina: Ukrajina je pripojena Sovjetskom Savezu 1922., pod Lenjinom. Ali Ukrajinska Narodna Republika proglašena je 1917. – prije preuzimanja vlasti boljševika – i priznata od Privremene ruske vlade.

7.  Poljska je ‘natjerala’ Hitlera da objavi rat 1939. jer nije bila ‘kooperativna’ u njegovim planovima

Istina: Hitlerovi planovi uključivali su istrebljenje poljskih Slavena i Židova i ponovno naseljavanje Nijemcima. Takozvana poljska provokacija, korištena kao izgovor za invaziju, bila je njemačka operacija pod lažnom zastavom.

8. Putin je rekao da je jednom upitao Zelenskog zašto bi on, kao sin veterana Drugog svjetskog rata, “sarađivao s neonacistima”.

Istina: Otac Zelenskog rođen je 1947., nakon završetka Drugog svjetskog rata

9. NATO ima “opcije” da prizna rusku aneksiju dijelova Ukrajine

Istina: Nema. UN je aneksije proglasio protuzakonitima po međunarodnom pravu. I da je htio, NATO više nema pravo osporiti tu odluku.

10. Ukrajinci se još uvijek smatraju Rusima

Istina: Putin je fundamentalno krivo shvatio ukrajinski nacionalni identitet i krivo je vjerovao da Ukrajinci sebe vide kao Ruse, što je bila ključna pogreška koja je dovela do katastrofalne invazije. Anketa iz 2022. pokazala je da 93 posto Ukrajinaca podržava neovisnost, a samo tri posto podržava spajanje s Rusijom.

11. Zelenski je zabranio mirovne pregovore s Rusijom

Istina: Zelenski je izričito zabranio pregovore s Putinom i rekao da je Ukrajina “spremna na dijalog s Rusijom, ali s drugim predsjednikom”.

12. Reporter Wall Street Journala Evan Gershkovich uhapšen je zbog prikupljanja povjerljivih podataka o ruskoj vojsci

Istina: Gershkovich je prije hapšenja radio kao novinar u Rusiji od 2017. Drže ga ilegalno kako bi prisilili SAD na nekakve ustupke.

Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.